Fysik

Forståelsesspørgsmål

16. maj 2013 af sandrella (Slettet)

En studerende, som har lst fysisk kemi, har i julegave faet en Sodastream-maskine
til at lave sodavand. Maskinen virker ved, at en patron med kuldioxid gennem en
ventil kan tilstte kuldioxid til vand. Vandet bringes herved i ligevgt med en kul-
dioxidgas ved konstant tryk pa 2 atm, hvorved der oplses en vis mngde kuldioxid i
vandet. Den studerende vil nu nde ud af, om der oplses mere kuldioxid i sodavan-
det ved at stte kuldioxiden til vand, som har stuetemperatur (20C), eller til vand,
som kommer fra kleskabet (5C). Kuldioxids molekylvgt sttes til MCO2 = 44 g mol-1.
Oplsningen af kuldioxid i vand kan betragtes som en ideal-fortyndet oplsning, og Hen-
rykonstanten ved de to temperaturer er opgivet til henholdsvis KB(5C)=15 atm mol-1kg
og KB(20C)=30 atm mol-1kg.

-------------------------------------------------------------------------------------

SPØRGSMÅL: Ved hvilken temperatur bliver der oplst mest kuldioxid i vandet? Begrund svaret.

-------------------------------------------------------------------------------------

Definition af Henrys lov
Opløseligheden af en gas i ethvert solvent er proportional med trykket af gassen i væsken.
Eks. En gas der er i ligevægt med væske- og gasfasen. Når gassen komprimeres vil opløseligheden af gassen og væskefasen stige proportionalt med trykket.

Jeg har et spørgsmål som jeg har brugt en del tid på at spekulere over. Ud fra henrys lov har jeg forstået, at et øget tryk vil medfører en øget opløselighed af gassen samt væskefasen. 
Da trykket for vandet ved 20C er større, vil jeg mene at kuldioxid er mere opløseligt deri?

 


Svar #1
16. maj 2013 af sandrella (Slettet)

hm ?


Skriv et svar til: Forståelsesspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.