Fysik

Turbo Generator (3faset)

17. maj 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP jeg har den her opgave, men har den lille problem at jeg har ikke abejdet med

Aktive/Reaktive Strømme (I)

jeg er vant til at for dem i Aktive/Reaktive Effekter (P), og derfor er jeg faktisk lidt stået af fordi er ikke helt sikker på hvordan jeg ændre den aktive/reaktive strømme til effekter så jeg kan begynde at regne på dem, men her er opgaven

 

U=440V f=60Hz    fasevinkel= 15,60º     aktuel vinkel=-31,67º

I=546,57A

Eaktiv=354,84A       

Ereaktiv=218,99Var

Cosφ=0,85

det er de info jeg har, og ved ikke helt hvordan jeg ændre disse strømme til effekter.

det jeg havde regnet med var at regne dem til effekter, og se om cosφ stadig er den samme

jeg ved den er den samme, men vil gerne også regne på det lidt

tak for på forhånd :)!

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. maj 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Står der i opgaven hvad en turbogenerator er ?

Og hvad menes menes med aktuel vinkel ?

Jeg kan se, at forholdet mellem reaktiv og aktiv effekt svarer til en fasevinkel på -31,67º.

Men kan så spørge: Hvad betyder så i opgaven: Fasevinkel = 15,60º ?

Prøv at vedlægge opgaven i original.

 


Svar #2
17. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

der er ingen rigtigt opgave, fordi det er noget jeg har fået, som mail så skrev direkte hvad der stod i mailen, men det hele stod på engelsk så jeg oversæt det

 current angle ⇒ aktuel vinkel

phase angle ⇒ Fasevinkel

det er mine oversættelser

nej der står ikke hvad en turbogenerator er, og derfor regnede med at det bare var en generator, som blev drevet af en turbo


Svar #3
17. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

og tror faktisk ikke alt information skal bruges, men kun


U=440V f=60Hz    aktuel vinkel=-31,67º

I=546,57A

Eaktiv=354,84A     

Ereaktiv=218,99Var


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. maj 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Du må så maile tilbage og bede om originalopgaven. Kan fortsat ikke se forskellen på aktuel vinkel og fasevinkel.

"Turbo" forbindes nomalt med, at noget drejer meget hurtigt rundt, eftersom den mekaniske virkningsgrad øges ved høje omdrejningstal for turbiner. Det betyder så elektrisk, at frekvensen på vekselspænding,  -strøm, bliver højere end "normalt", måske 600 - 1000 Hz.  Men derfor skal der ved denne frekvens stadig være en forklaring på fasevinkel kontra aktuel vinkel.


Svar #5
18. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

det vil jeg så gøre, men det jeg ikke kunne se var at Eaktiv og Ereaktiv ikke gav I


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. maj 2013 af hesch (Slettet)

#5:   Det jeg ikke kunne se var at Eaktiv og Ereaktiv ikke gav I

U = 440V,  I=546,57A,  Eaktiv=354,84kW,   Ereaktiv=218,99kVar

abs( E ) = 417 kVA.  ( tilsyneladende )

Du skal omregne yderspænding = 440V til fasespænding = 254,03V.

Ufase * Ifase * 3 = 254,03V * 546,57A * 3 = 416,53 kVA.

Altså Itilsyneladende = 416,53kVA / 254,03V / 3 = 546,56 A pr fase.

 

 

 


Svar #7
18. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

okay havde ikke skrevet noget i opgaven, men fasevinkel der stod på engelsk

turbo generator (TG)

TG rotor blade angle

men havde ikke set han havde vedhæftet den her data blad

 

http://s3.postimg.org/xuth2ludf/data_blad.png


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. maj 2013 af hesch (Slettet)

#7:  abs ( I ) fremgår af #6.

Du skal så rette ( pga. vedhæftede ) cosφ = 0,90.


Svar #9
18. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

du for alting til at se så let ud fordi det eneste jeg ikke havde styr på var

Eaktiv=354,84kW,   Ereaktiv=218,99kVar og nu hvor du sætter

kW/kVar så er opgaven let :)

og troede at det I var Etilsyneladende, men nu giver det hele bedre mening

igen er du helten ! :D tak


Svar #10
18. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

Jeg kan se, at forholdet mellem reaktiv og aktiv effekt svarer til en fasevinkel på -31,67º.

hvorfor er den negativ - ? fordi jeg kan ikke se den forhold


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. maj 2013 af hesch (Slettet)

#10:   Fasevinklen er forskellen mellem vinklerne for strøm og spænding. Tag et eksempel:

U = 1 + j0     ( vinkel = 0º )

I  = 1 + j1      ( vinkel = 45º )

Dette kan du tegne som vektorer, og du har så et statisk billede.  Men ved vekselstrøm/-spænding ( 50Hz ) roterer dette billede 50 omdr. pr. sek. og du kan vælge at "fryse" billedet netop når  billedet har roteret ( 360 - 45 )º, og vil her finde:

U = 0,7071 - j0,7071   ( vinkel = -45º )

I  =  1,4142 + j0             ( vinkel = 0º  )

I første eksempel er U reference, og I er drejet 45º i forhold til denne reference. I andet eksempel er I reference, og U er fasedrejet  -45º i forhold til denne reference. Så fasevinklens absolutte vinkel er  konstant, men dens fortegn afhænger af hvad du vedtager skal angives i forhold til hvad:

Ligger spændingen bagud for strømmen, eller ligger strømmen forud for spændingen ?


Svar #12
18. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

ja okay nu giver det hele bedre mening :D tak!


Skriv et svar til: Turbo Generator (3faset)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.