Matematik
Konvergensinterval

Hvis jeg benytter kvotientkriteriet har jeg, med mn = xn/(1+an),
limn→∞mn+1/mn = x limn→∞ (1+an)/(1+an+1). Her ser det lidt svært ud, ved jeg ikke helt om det er muligt for mig at benytte L' Hopitals regel. Hvis jeg bruger det, får jeg det så til
x limn→∞ a-1 = x/a.
Da rækken konvergerer hvis grænseværdien for den ovennævnte kvotient er mindre end 1, dvs. x < a. Divergent, hvis den er større end 1, dvs. x > a. Da x = a ingen resultat har, ser vi ved indsættelse af a = 1 i rækken, får man ifølge Wolfram Alpha, at den divergerer, hvilket er lidt forvirrende for mig, siden opgaven lød som om, at a skal være større end 0 således at det vil konvergere, altså må a = 1 også være større end 0.
Derudover slutter jeg så med at sige, hvis a > 0, og at rækken konvergerer hvis a > x, så er jeg i tvivl om kan sige det bliver a > x > 0. Ellers kan jeg slutte med at sige, konvergensintervallet er x ∈ ]0; a] for a > 0. Eller er jeg forkert på den?
Svar #2
19. maj 2013 af DelFerro (Slettet)
Hvor i den sidste sætning er korrekt? I #0 har jeg vrøvlet noget med a = 1.
Da jeg ikke var tilfreds med resultatet, måtte jeg lave det hele om igen, fik jeg en anderledes resultat. Der vides fra #0 at den er konvergent hvis x < a, divergent hvis x > a. Hvis x = a, så er den konvergent hvis |x| < 1 eller |a| < 1. Siden a > 0 (fra opgaven), konvergerer den for 0 < a < 1 frem for -1 < a < 1.
Tilsammen ser vi så, at rækken er konvergent, hvis
i) x < a , ii) -1 < x < 1, iii) 0 < a < 1
Jeg sætter ii og iii sammen, får jeg -1 < x + a < 2 eller a - 2 < x < 1 + a, hvilket stemmer overens med i), at
a - 2 < x < a < 1 + a.
Så konkluderer jeg, at konvergensintervallet er dermed x∈[a - 2;1 + a] for a > 0.
Venligst ret efter, hvis jeg har gjort det forkert.
(Edit: tastefejl rettet)
Svar #3
19. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
Konvergensradius for en potensrække
∑∞n=0 cn·xn
er
r = limn→∞ |cn/cn+1| .
For den pågældende række er da
r = limn→∞ |(1+an+1) / (1+an)|
Hvis a > 1 finder man
r = limn→∞ |(1/an + a) / (1/an + 1)| = a .
Hvis a = 1 , er r = 1 .
Hvis 0 < a < 1, er
r = limn→∞ |(1+an+1) / (1+an)| = 1 .
Potensrækken er absolut konvergent for |x| < r , og divergent for |x| > r .
Svar #4
19. maj 2013 af DelFerro (Slettet)
#3
Den slags har jeg ikke rigtigt hørt noget om (især med |cn/cn+1|, hvor tælleren og nævneren sku' ombyttes efter min mening. Jeg har dog heller ikke tænkt over at bruge den måde.
Potensrækken ∑an = ∑Cn(x-a)n ;
hvis limn→∞|an+1|/|an| = { ∞ så r = 0, 0 så r = ∞, K|x - a|, så r = 1/K for K≠ 0.
I denne opgave, er vores ∑bn = ∑xn/(1+bn), så
limn→∞|bn+1|/|bn| = |xn+1/(1+an+1)| / |xn/(1+an)| = |x||(1+an+1)/(1+an)|
Mere ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.
Svar #5
20. maj 2013 af DelFerro (Slettet)
Jeg ville prøve gøre det igen, så håber jeg I kan rette efter hvis der er noget galt.
Jeg lader bn = xn/(1+an), så har jeg med kvotientkriteriet
|bn+1|/|bn| = |x|(1+ an)/(1+an+1) = |x|(1/an + 1)/(1/an + a)
Så limn→∞|bn+1|/|bn| = { |x|/a hvis (1/a) < 1, |x| hvis (1/a) = 1, |x| hvis 0 < a < 1.
Så r = {a hvis (1/a) < 1, 1 hvis (1/a) = 1, 1 hvis 0 < a < 1.
Derudover konvergerer denne potensrække hvis |x| < r (*).
Hvad skal jeg så svare, hvad konvergensinterval er?
Der står noget generelt om forholdkriteriet, at rækken ∑mn
... hvis limn→∞ |mn+1|/|mn| = m, så konvergerer ∑mn hvis m < 1, div. hvis m > 1.
I denne opgave har vi limn→∞|bn+1|/|bn| = |x|/a for (1/a) < 1, samt. rækken konvergerer hvis |x|/a < 1, altså er |x| < a (**).
Så ved vi jo, at potensrækken konvergerer hvis (*) |x| < r, og nu at den konv. hvis (**) |x| < a. Hvad gør jeg?
Svar #6
20. maj 2013 af peter lind
bn = 1/(1+an) ( xn skal ikke med se #3)
bn+1/bn = (1+an+1)/ (1+ an) = (a-n+a)/(a-n+1)
a < 1 an--> 0 for n ->∞ an+1 -> 0 for n->∞ bn+1/bn -> 1 for n->∞
a=1 bn+1/bn = 2/2 = 1
a>1 a-n -> 0 for n->∞ bn+1/bn -> a for n->∞
a ≤1 konvergensinterval ]-1; 1[
a>1 konvergensinterval ]-a; a[
Svar #7
20. maj 2013 af DelFerro (Slettet)
Kan man så svare, at konvergensintervallet er ]-1, 1[ for a≤1 og [-a, a] for a>1?
Svar #9
20. maj 2013 af DelFerro (Slettet)
[-1,1] for a≤1 og [-a,a] for a>1?
Det mener jeg ikke, da rækken divergerer ved endepunkter for begge tilfælde siden det generelle udtryk for rækken ikke går mod nul, når n går mod uendelig.
Svar #10
21. maj 2013 af peter lind
I #7 er det første interval åbent (og altså korrekt) og det andet interval lukket og dermed ikke korrekt
I #9 er begge blevet lukket og dermed forkerte.
Netop fordi rækken er divergent i endepunkterne er det de åbne intervaller, der er korrekte.
Det er vist det sene tidspunkt eller har du glemt hvad åbne og lukkede intervaller er for noget ?
Skriv et svar til: Konvergensinterval
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
