Fysik

serie og parallelforbindelse

20. maj 2013 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej.

Vil nogen være søde og forklare mig hvad forskellen på serie og parallelforbindelse er. Ved godt at parrallelforbindelse er hvor plusledningen sidder parallelt overfor minusledning. Men synes ikke det siger mig så meget, så gerne dybere tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

Det har ikke noget med +ledninger at gøre, men hvordan f.eks. to modstande i et kredsløb er koblet.

Hvis man kobler to modstande parallelt: 4Ω og 10Ω, og påtrykker denne kobling en spænding på f.eks. 10V findes:

I4Ω = U / R = 10V / 4Ω = 2,5A.

I10Ω = U / R = 10V / 10Ω = 1A.

Igennem denne kobling løber så: 2,5A + 1A = 3,5A

Omregnet svarer denne parallelkobling til en modstand = 10V / 3,5A = 2,86Ω

Hvis du kobler modstandene i serie ( forlængelse af hinanden ) findes den samlede modstand til  4Ω + 10Ω = 14Ω.

Spørg igen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2013 af mette48 (Slettet)

Serieforbindelse:

ledning fra + på batteriet til modstand 1

ledning fra modstand 1 anden ende til modstand 2

ledning fra modstand 2 anden ende til glødelampe

ledning fra glødelampe til - på batteriet

Prøv selv at lave en tegning af opstillingen.

Patalelforbindelse

2 ledningen (a og b) fra + på batteriet til hver sin modstand

ledning fra modstand a anden ende ...

ledning fra modstand b anden ende til enden af modstand a

ledning fra det sted hvor ledningerne a og b er samlet til glødelampen

ledning fra glødelampen til - på batteriet

Tegn også denne opstilling

 


Svar #3
24. maj 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

#1 hvis der så løber 3,5 A gennem parallel koblingen. Er strømstyrken ens eller er spændingen, hvorfor og hvorfor ikke? 

Og hvad med i en serieforbindelse, er strømstyrken/spændingen ens dér, eller forskeligt? 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2013 af hesch (Slettet)

#3 I parallelforbindelsen er spændingen over modstandene ens ( prøv at tegne forbindelsen, så kan du set det ), men da modstandene er forskellige, bliver strømstyrkerne forskellige, som udregnet i #1.

I serieforbindelsen bliver strømstyrkerne ens, svarende til at den vandstrøm man pumper ind i en vandslange, kommer også ud i den anden ende. Og nej, der er ikke hul i "vandslangen".  Spændingerne bliver derimod forskellige, når samme strøm passerer to forskellige modstande:   U1 = R1 * I   og U2 = R2 * I.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2013 af hesch (Slettet)

#4:  PS:  Ved serieforbindelsen i #1 finder du:

I = U / ( R1 + R2 ) = 10V / ( 10Ω + 4Ω ) = 10V / 14Ω = 0,7143 A

U4Ω = I * R4Ω = 0,7143 A * 4Ω = 2,857 V

U10Ω  findes tilsvarende til 7,143 V.

Bemærk:   U4Ω + U10Ω = 10 V ,  for det samlede spændingsfald skal jo modsvare forsyngsspændingen = 10 V.

Så for den sags skyld kunne du ligeså godt have beregnet:

U10Ω = 10 V - U4Ω


Svar #6
24. maj 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Okay. Tusind tak for hjælpen. Men har lige et sidste spørgsmål? 

Hvad mener man med at strømstyrken er forskellig i parallelkobling pga. der er forgreninger, hvilke forgreninger er der tale om? Er det "modstandende" som sidder forgrenet eller hvad??? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2013 af hesch (Slettet)

#6:   Se her:

https://www.google.dk/search?hl=da&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=665&q=parallelkobling+af+resistorer&oq=parallelko&gs_l=img.1.1.0l3j0i24l7.5410.10856.0.14058.10.10.0.0.0.0.850.4535.3j3-1j0j5j1.10.0...0.0...1ac.1.14.img.54VwPgml7Es#facrc=_&imgrc=Lfbuo_8Cm2-mOM%3A%3BfqBvortcKlOBDM%3Bhttp%253A%252F%252Fmedia.studieportalen.dk%252Fforums%252Ffiles%252F1332629.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.studieportalen.dk%252Fforums%252FThread.aspx%253Fid%253D1332629%3B450%3B340

R1 og R2 sidder her i parallel    ( se bort fra R3 ).

Strømmen I deler ( forgrener ) sig i I1 og I2 af den simple grund at strømmen kan finde 2 veje gennem koblingen.

I1 og I2 er forskellige hvis R1 er forskellig fra R2. Hvis R1 = R2 bliver I1 = I2. I den anden ende af koblingen, løber I1 og I2 sammen igen og danner strømmen I, der så løber gennem R3, og gennemm spændingskilden U. Strømvejen er hermed lukket ( som den skal være ).

 

 


Svar #8
26. maj 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Okay, tusind tak. Lige et sidte: 

Er R1 altid lig R2 i en parallelkobling, og hvad er den i en seriekobling? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2013 af mathon

 

         R1 er sjældent lig med R2 i en parallel-/seriekobling.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2013 af hesch (Slettet)

#9:  Måske ikke i fysikopgaver, men i praksis sker det særdeles ofte:

I en serieforbindelse fordi man vil undgå at spændingen over en enkelt modstand er for stor, og man deler så spændingen over et antal ens modstande.

I en parallelforbindelse fordi effekten i en enkelt modstand ellers er for stor, og man deler så effekt/strøm over et antal ens modstande.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2013 af hesch (Slettet)

#8:  Nej, R1 er ikke altid lig med R2 i serie-  eller parallelkoblingen. Ofte laver man sådanne koblinger fordi man vil lave en erstatningsmodstand med en værdi, der ikke findes i f.eks.  E12-rækken:

10  - 12  - 15  - 18  - 22  -  27  -   33  -  39  -  47  -  56  -  68  - 82 Ω   ganget  med  10n

Hvis du nu ville lave en modstand på  ca. 660Ω ( findes ikke i E12-rækken ), kan den laves ved at lave en parallelfobindelse af 680Ω og 22kΩ.

( Regn selv efter     :)


Skriv et svar til: serie og parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.