Fysik

Moment generator

20. maj 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

jeg har den her opg. som jeg er lidt i tvivl om den handler om at jeg skal finde moment + tabet mellem generatoren/turbinen

jeg regnede moment for generatoren

M=(P*9.55)/n ⇒ M=(8500VA*9.55)/1200omdr./min = 67,65Nm

men ved ikke om det passer :/

her er databladet

http://s3.postimg.org/xuth2ludf/data_blad.png

håber kan hjælpe

mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der må stå noget mere i opgaveteksten. Kan du sende hele teksten?

 


Svar #2
21. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

der er faktisk ingen "rigtigt" opgave men noget jeg gerne vil lærer, og tror man kan regne moment/tab mellem generatoren/turbinen

men jeg ved jeg skal regne moment for generatoren, men også for turbinen og regnede med at så kunne jeg finde tabet mellem dem


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Du behøver ikke momenterne. Du skal finde forskellen mellem effekterne.

Turbinens effekt står der. Generatoren har en tilsyneladende effekt på 850 kVA. Den reelle effekt er lavere med effektfaktoren 0,9. Du skal finde den relle faktor og trække den fra turbinens effekt.

Jeg har forstået det sådan, at du selv har konstrueret en opgave ud fra en datatabel. Flot.

Du kan godt regne momentet ud for turbinen. Du skal blot holde dig til turbinens data og ikke blande generatorens data ind i det.

Det er lidt sværere med generatorens moment, fordi man ikke kan se, hvor tabet er. Der må være et gear mellem de to maskiner, da omdrejningstallene er forskellige. Her må der være et tab. Derudover må der være et tab i selve generatoren. Du kan evt beregne et maksimalt moment svarende til at hele tabet er i generatoren, og et minimalt moment svarende til at hele tabet er i gearet.


Svar #4
21. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

men det er her tvivlen kommer fordi hvis jeg siger det her er generatoren momentet

M=(P*9.55)/n ⇒ M=(8500VA*9.55)/1200omdr./min = 67,65Nm

så er jeg lidt usikker på om det passer


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. maj 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Den afgivne elektriske effekt  = 850kVA = 850000 VA. dette er opgivet som generatorens "rating", altså som dens nominelle ydeevne, læser jeg.

Dens elektriske ydelse P i aktiv effekt = 850kVA* cos(φ) = 850kVA*0,9 = 765 kW.

ω = 1200 omdr/min = 125,66 s-1   ( radianer pr. sek. )

M = P / ω = 6088 Nm     ( Akselmoment uden tab i generator. )

Generatortab kan du ikke beregne ud fra de givne oplysninger. Du skal kende:

Ledningstab    ( Ohmsk modstand i viklinger ).

Jerntab

Ventilations-  og friktionstab.


Svar #6
22. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

hvad er det du gøre med:

ω = 1200 omdr/min = 125,66 s-1   ( radianer pr. sek. )

? og hvorfor

og tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. maj 2013 af hesch (Slettet)

1200 o/min = 20 o/sek = 20*2*π rad/sek = ω

P = ω * M


Skriv et svar til: Moment generator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.