Matematik

Parameterfremstilling - find P(xo,yo)

23. maj 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:En linje har ligningen 5x -6y + 2 = 0. Bestem en parameterfremstilling for linjen. Jeg ved, at man så kan aflæse normalvektoren til n = 5,-6) og retningsvektoren for linjen er så 6,5. Men så ved jeg ikke hvordan man finder punktet på linjen, p(x0,y0). Iflg. facitlisten er både x0=2 og yo=2, men hvordan finder man frem til at punkterne, xo og yo giver 2? Undskyld jeg spørger så meget, men jeg skal til skriftlig matematik i morgen og vil gerne forstå det hele til bunds så jeg får en god karakter! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2013 af PeterValberg

du skal finde et kendt punkt på linjen, - du kan fx sætte x = 2 og finde y-koordinaten

5x - 6y + 2 = 0     indsættes x = 2 får du:

5·2 - 6y + 2 = 0
10 - 6y  + 2 = 0
6y = 12
y = 2

punktet (2,2) ligger på linjen

En parameterfremstilling for linjen bliver så:

(x,y) = (2,2) + t·(6,5)

 

Generelt vil det være nemmere at indsætte x = 0 for at finde et kendt punkt på linjen

5·0 - 6y + 2 = 0
-6y + 2 = 0
y = 1/3

parameterfremstilling:    (x,y) = (0,1/3) + t·(6,5)


 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Parameterfremstilling - find P(xo,yo)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.