Matematik

monotoniforhold uden hjælpemidler

24. maj 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan nogen hjælpe med at løse denne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2013 af PeterValberg

Jeg synes, at det er svært (umuligt?) at afgøre, hvad funktionsudtrykket er...
jeg får i hvert tilfælde et meget mærkeligt billede, når jeg trykker på dit link.

Gider du at skrive det ind ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
24. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

det er opgave 6 i dette sæt: http://uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120815%20Mat%20B%20stx.ashx

er det bedre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2013 af PeterValberg

Ja da, meget bedre :-)

f'(x) = 1/x - 1/2

der gælder at x>0 (aht ln(x))

Så du skal løse:

f'(x) = 0     , x>0
1/x - 1/2 = 0
1/x = 1/2
x = 2

Grafen for f har således en vandret tangent (mulig ekstrema) ved x=2

Bestem nu fortegn for f' på hver side af dette mulige ekstrema, - fx:    f(1) og f'(4)

f'(1) = 1/1 - 1/2 = 1/2                         f'(1) > 0
f'(4) = 1/4 - 1/2 = 1/4 - 2/4 = - 1/4       f'(4) < 0

f er således stigende, når 0<x≤2  idet f'(1) > 0

f er aftagende, når 2≤x<∞  idet  f'(4) < 0

f har maksimum i punktet (2,f(2))

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: monotoniforhold uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.