Fysik

Kræfter ved skråplan

25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen :)

Jeg sidder med en opgave som jeg ikke rigtig kan gennemskue, da jeg generelt har svært ved beregning med kræfter...

 

Opgaven lyder:

En sporvogn bliver trukket op ad en stejl gade med konstant fart. Gaden har hældningen 21° med vandret. Størrelsen af trækkraften er 124 kN. Massen af sporvognen med passagerer er 1,5*10^4 kg.

?Tegn på bilag 1 pile, der viser størrelse og retning af de kræfter, som virker på sporvognen.
Bestem størrelsen af gnidningskraften på sporvognen.

Jeg har selv beregnet tyngdekraften: Ft=m*g=1.5*10^4kg*9.82m/s^2=147300N

Men herefter er jeg gået i stå... Er der nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2013 af peter lind

Opløs tyngdekraften i en komposant langs vejen og en komposant vinkelret på vejen. Du kan se i din bog hvordan dette gøres. Trækkraften skal så overvinde dels tyngdekraften i retningen langs vejen+gnidningskraften


Svar #2
25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet)

Hmm.. Når jeg kigger min bog igennem kan jeg kunne finde x- og y-komposanter i forhold til bevægelse. Men det er vel ikke det jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2013 af peter lind

Du har formodentlig set det forkerte sted. Jeg tror ikke på at der ikke står noget om det i din bog; men ellers kan du se https://da.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%A5plan


Svar #4
25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet)

Nu synes jeg der er nogen klokker som ringer :) Er det dette som du mener, når du siger opdele tyngdekraften i 2 komposanter:

Når man indtegner en tyngdekraft på et skråplan, vil Ft-vektoren ikke stå vinkelret på planet, da Ft vil gå lodret ned. Men når man har indtegnet tyngdekraften, så kan man fra Ft-vektorens spids tegne en streg op til skråplanet, hvor de så vil stå vinkelret på hinanden. Samtidig tegner man en streg ned fra normalvektoren (som står vinkelret på skråplanet), hvorefter man tegner en streg fra Ft's spids og vinkelret hen til stregen som er i forlængelse af normalvektoren. De 2 nye streger er så Ft's komposanter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2013 af peter lind

Jeg er ikke sikker på hvad du mener; men det er formodentlig rigtig


Svar #6
25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet)

Okay, det tror jeg på at det er :)

Men vil du så have, at jeg skal finde gnidningskraften ved at sige, at trækkraften må være:

F_træk=F_gnid+F_t (i x-retningen)

og så isolere F_gnid? Hvis det er tilfældet, burde sporvognen så ikke stå stille? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2013 af peter lind

Sporvognen bevæger sig med konstant fart, og så er de totale kræfter 0.

Hvis du med x-retningen mener komposanten efter vejens retning så ja


Svar #8
25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet)

Nårh, nu giver det mening :) Tusind tak! Jeg har bare lige et lille spørgsmål tilbage hvis det er i orden: 

Er normalkraften altid lig med den numeriske værdi af tyngdekræften, selvom det f.eks. er på et skråplan? :) Eller skal man gange med sin(v) for at finde normalkraften? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2013 af peter lind

Normalkraften er kun lig med den numeriske værdi af tyngdekraften, hvis legemet er på et vandret underlag og det ikke er påvirket af andre kræfter i den lodrette retning


Svar #10
25. maj 2013 af Jensen034 (Slettet)

Okay, mange tak :D


Skriv et svar til: Kræfter ved skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.