Fysik

spændingsfald i serie og parallelforbindelser

15. juni 2013 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Hvorfor er spændingsfaldet ens i en parallelforbindelse og forskelligt i en serieforbindelse??

I må meget gerne være beskrivende.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2013 af hesch (Slettet)

Du skal tegne en serie og en parallelforbindelse. Eftersom knudepunkterne i parallelforbindelsen danner en kortslutning må spændingsfaldene over modstandene være ens, men strømmene gennem modstandene er foskellige, hvis modstandene er forskellige. ( I = Ufælles / Rvariabel )

I serieforbindelsen er knudepunketerne ikke sammenfaldende over modstandene, og spændingsfaldene over modstandene kan derfor ikke ( hvor modstandene er forskellige )  antages at være ens, ( U = Ifælles * Rvariabel ), derimod er stømmene gennem modstandene ens.


Svar #2
16. juni 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Hvad vil det så sige at der dannes en kortslutning, og hvorfor er spændingsfaldet så ens når knudepunkterne danner en kortslutning.

Desuden ved jeg godt, at fra kirchhoffs lov( at strømmen er forskellig over modstandene, fordi der er forgreninger. Men det sker vel også når de to modstande er ens, eller kun når de forskellige?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2013 af hesch (Slettet)

Kirchhoffs love siger intet om, at strømmene bliver forskellige, fordi der er forgreninger.

Strømmene i parallelforbundne modstande er derimod givet ved:  I = Ufælles / Rvariabel, altså:

I1 = Ufælles / R1

I2 = Ufælles / R2

Så når modstandene er forskellige bliver strømmene det også.

Modstandenes ender er jo parvis forbundne ( kortsluttede ) gennem to knudepunkter, og derved er der fælles spænding over modstandene.


Skriv et svar til: spændingsfald i serie og parallelforbindelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.