Matematik

Historisk bevis

17. juni 2013 af trineol (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg skal til mundtlig matematik eksamen, og mangler et historisk bevis. 

Spørgsmålet lyder: Bevis, at diagonalen i et kvardrat med sidelængde 1 ikke er en brøk

Nogen der har beviset, og evt gerne må komme med en god forklaring på hvordan I gør? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2013 af SuneChr

Vi skal vise, at √2 ikke er et rationalt tal.

Antag, at p/q er uforkortelig og rod i  x2 = 2.

Da har vi  p2/q2 = 2  ⇒  p2 = 2q2

p er altså et lige tal og kan skrive p på formen  p = 2t , hvor t er hel.

Da har vi

4t2 = 2q2  ⇒  2t2 = q2

q er altså lige.

Men vi antog, at p/q er uforkortelig.

Antagelsen fører til en modstrid og √2 er derfor irrational.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

Efter pythagoras fremgår det, at du skal bevise, at kvadratroden af 2 ikke kan skrives som en brøk, dvs. at det er et irrationelt tal. Du kan se beviset midt på siden her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Irrationale_tal


Svar #3
17. juni 2013 af trineol (Slettet)

hvad betyder irrationelt og rationelt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det kan du så læse om:

http://da.wikipedia.org/wiki/Rationale_tal

og

http://da.wikipedia.org/wiki/Irrationale_tal

 

Det er ikke for at være streng, men det her er noget du helt generelt skal have styr på, når du går til eksamen. Det er vel ca. det første man lærer i matematik.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Her er noget, jeg har lavet i DESMOS,

for at få styr på, hvad der gør kvadratrødder

rationale eller irrationale:

https://www.desmos.com/calculator/i66pserzcm

https://www.desmos.com/calculator/h2jpqjnw4s


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan finde forskellige beviser for irrationaliteten af √2 i denne artikel

http://en.wikipedia.org/wiki/Square_root_of_2


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Tak, jeg kigger på det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Måske nogen kan bruge det, jeg har lavet her:

https://www.desmos.com/calculator/lk8hmnike9


Skriv et svar til: Historisk bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.