Matematik

Sekanthældning og tangenthældning

17. juni 2013 af simonlinn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, et af spørgsmålene til mundtlig matematik b eksamen hedder at jeg skal redegøre for tangent, sekant og  differentialkvotient. Forklar hvordan man finder differentialkvotienten for f (x)=x2 . Giv et eksempel på anvendelse af differentialkvotient.

 

Det første jeg ville gøre er at forklare at både sekant og tangent er rette linjer. Tangent skærer grafen i et punkt, mens sekanten skærer i to punkter. Sekanten er en hjælp til at beregne tangenthældningen/differentialkvotienten. 

Så vil forklare om tretrinsreglen og hvordan man kommer frem til differenskvotient også er det bare at springe videre og lave graf f(x)=x2 og differentier --> f'(x)=2x.. Et eksempel er jo at finde et tilfældigt punkt så som f(1)=2*1=2

Tangenthældningen er derfor 2 i dette punkt..

Mit første problem er, at sammenhængen mellem differens- og differentkvotienten  ikke er krystalklart for mig og andet problem er "Giv et eksempel på anvendelse af differentialkvotient.". Hvad betyder dette? Har jeg ikke givet et eksempel på x^2 som min lærer i forvejen har ønsket + dette vil jo tage højst 10 minutter  (hele min fremlæggelse), kan jeg få tilføjet noget eller har jeg glemt noget vigtigt??

 

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2013 af peter lind

Differentialkoefficienten findes som grænseværdien af differenskvotienten for h ->0. Du overvurderer hvor meget du kan nå


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. juni 2013 af RRK (Slettet)

Anvendelse af differentialkvotienter kunne være en optimeringsopgave - vi bruger f'(x) = 0... :)

Når du har en sekant der går gennem punkterne (x0, f(x0)) og (x0+h, f(x0+h)) har den hældningen Δy/h - den vi kender fra tretrinsreglen. Når du så lader det ene punkt komme nærmere og nærmere til det andet (h->0 - forskellen bliver mindre) nærmer sekanten sig tangenten og som sagt i #1 fås diffentialkvotienten (tangenthældningen) som grænseværdi af differenskvotienten (sekanthældningen).

Jeg er også enig med #1 - det du har beskrevet kommer nok til at tage længere tid end du lige tror.. :) Men du lyder ellers til at have godt styr på tingene! :)


Svar #3
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen.

 

Hvad menes der så med "Forklar sammenhængen mellem differentialkvotient og tangent."?


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. juni 2013 af peter lind

differentialkvotienten er hældningen af tangenten


Svar #5
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay, hvis jeg så beregner differentialkvotienten for f(x)=x2 ved hjælp af tretrinsreglen, får jeg as=2x0.

Det her er så vores hældning, men jeg synes bare det ser forkert ud..

I en tangentlignings-opgave får man udleveret en hældning. Det kan være at hældningen er 4, også skal jeg finde en forskrift.. Hvorfor får jeg så et resultat som as=2x0 og ikke et simpelt tal som 4?? Håber I forstår hvad jeg mener.

 

Hvordan vil jeg arbejde med en hældning som 2x0?


Svar #6
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Og, er vi ikke enige om at man finde differentialkvotienten/tangenthældningen med tretrinsreglen. Hvis ja, hvordan kan det være at FriViden har en anden metode? En anderledes metode

 

http://www.youtube.com/watch?v=C-qetq6fG3k


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. juni 2013 af peter lind

Hvis du får opgivet at du skal finde en tangent for grafen for f(x) i punktet (x0, f'(x0) ) finder du f'(x) og f'(x0) som er hældningen er tangenten

Hvis du i stedet får at vide at tangentens hældning er a og skal finde det punkt hvor tangenten rører grafen skal du løse ligningen f'(x) = a for at finde punktet


Svar #8
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Så jeg kan ikke bruge 2x0 som a til tangentens ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. juni 2013 af peter lind

Jo det kan du. Hvis du kender x0 har du dermed a


Svar #10
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Er det sådan?

 

vi har en graf: f(x)=x2+3x-1 

differentieret: f'(x)=2x+1

vi har en hældning på 2x0, så

f'(x0)=2x0

 

vi indsætter f'(x0)=3x0+1 og får

2x0=3x0+1?

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. juni 2013 af peter lind

Nej. Du skal kende x0. Hvis du vil finde hældningen af tangenten der rører grafen i (1, f(1)) = (1,  2) finder du f'(x) = 2x+3 (kke 2x+1 som du skriver). Hældningen er så f'(1) = 2*1 +3 =5


Svar #12
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Tror jeg har forstået det.

 

a=2
P(x0,y0)
P(2,0)

y=a*(x-x0)+y0
y=2*(x-2)+0
y=2x-4+0
y=2x-4

Skal jeg se bort fra at min a=2xog bare skrive a=2?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. juni 2013 af peter lind

Hvilken funktion regner du på og hvad er x0 ?


Svar #14
18. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Når man kender hældningen (a) og skal finde tangent ligningen skal man jo kun kende a, xog y0. (udover y=a*(x-x0)+y0)

Altså jeg starter med f(x)=x2 som jeg vil finde hældningen til.. Efter tretrinreglen kom jeg frem til at 2x0 er differentialkvotienten.... Dette 2x0 vil jeg så arbejde videre med som a i tangentens ligning i P(1,f(1))

 

Men jeg har i #12 sagt a=2 og ikke a=2x0. Spørgsmålet er så om der er forskel på om jeg siger a=2 eller a=2x0


Brugbart svar (3)

Svar #15
18. juni 2013 af peter lind

Det er der i høj grad forskel på. Hvis du forudsætter a = 2 kan du finde af a=2x0 at x0=1. Punktet du finder hældningen af tangenten er så i (1, f(1) ) = (1,1)  tangententens ligning er så y=2(x-1)+1 =2x-1


Skriv et svar til: Sekanthældning og tangenthældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.