Matematik

Bestem matrix tilhørende lineær afbildning

17. juni 2013 af JonasMcc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har brug for et tip til denne opgave. Givet en lineær afbildning f :R2 → R3 med egenskaberne 

f(2, 1) = (-3, 3, 0) og f(1, 2) = (3, 0, 9)

bestem matricen A for f. Er der en der kan give mig et skub i den rigtige retning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2013 af peter lind

Du  kan bruge lineariteteten til at finde f(1,0) og f(0,1) idet f(1,0) angiver den første søjle i matricen og f(0,1) er den anden søjle i matricen.

Alternativt kan du indsætte de angivne værdier i den almindelige matrixligning y = A*x hvilket giver ligninger til bestemmelse af tallene i matricen


Svar #2
18. juni 2013 af JonasMcc (Slettet)

Tak for det. Jeg tænkte nok det var den egenskab jeg skulle bruge eftersom løsning af ligningssystemer med matricer endnu ikke er introduceret i den bog jeg følger. 

Kan du yderligere give et tip - jeg kan ikke helt komme videre. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af peter lind

du skal finde k1 og k2 så (0, 1) = k1(2,1) +k2(1,2)   det er reelt toligninger med de 2 ubekendte k1 og k2

Der gælder så at f(0,1) = k1*f(2,1)+k2(2,1)  så du dermed har fundet den første søjle i matricen. Den anden søjle findes på tilsvarende måde


Svar #4
18. juni 2013 af JonasMcc (Slettet)

Tak. Så fandt jeg ud af den! 


Skriv et svar til: Bestem matrix tilhørende lineær afbildning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.