Matematik

Indernes værdi af Pi

18. juni 2013 af Quidditch (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Allesammen :)

Jeg skal snart op i mundtlig matematik, og kan bl. a. komme ud for at vise, hvilken værdi af Pi inderne brugte til at udregne en cirkels areal. Jeg skulle hertil have udregnet en opgave c) s. 5 i det vedhæftede dokument, men jeg kan ikke finde ud af den.
Jeg har kun formået at opskrive, at: k* IMPI^2= IADI*2, hvor k er Pi.Men jeg kan ikke komme videre.

Jeg håber der er nogen, som kan hjælpe.

Mange venlige hilsener, Hyacinth


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af peter lind

Det er en tekst på 12 sider. Jeg har ikke meget lyst til at læse disse 12 sider igennem, så kan du ikke præcisere hvor i teksten det går galt


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at følge konstruktionen på side 5 i dokumentet.

Hvis kvadratets sidelængde |AD| sættes lig med 1, er |AM| = |ME| = (√2)/2 og dermed

|FE| = |ME| - |MF| = (√2)/2 - (1/2) , så

|FP| = (1/3)·|FE| = (√2 - 1)/6 , og dermed er

r = |MF| + |FP| = (1/2) + (√2 - 1)/6 = (1/3) + (√2)/6 = (2 + √2)/6

Værdien for indernes π er så

"π" = 1 / r2 = 36 / (2 + √2)2 = 36 / (6 + 4√2) = 36·(6 - 4√2) / 4 = 9·(6 - 4√2) ≈ 3,088


Svar #3
18. juni 2013 af Quidditch (Slettet)

#1 Det kan godt gå lidt hurtigt, når man læser indlæggende, men hvis du endnu engang ser på midten af sætning 2 i mit indlæg, kan du se, hvor jeg mener, at opgaven står beskrevet i det vedlagte dokument :).

#2 Mange tak for svaret! Men, hvordan kan IAMI være lig med (2½)/2, når IADI er lig med 1?


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nå |AD| = 1, er den halve side |AF| = |MF| = 1/2 , og derfor er den halve diagonal i kvadratet

|AM| = (√2)·(1/2) = (√2)/2 .

Det er jo hypotenusen i en ligebenet retvinklet trekant hvis kateter hver er lig med 1/2 .


Svar #5
18. juni 2013 af Quidditch (Slettet)

Men, hvor kommer 2½ fra? Jeg har prøvet at forstå det, men kan ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Længden h af hypotenusen i en ligebenet, retvinklet trekant er √2 gange længden k af en af kateterne. Det følger af Pythagoras

h2 = k2 + k2 = 2·k2 , så

h = k·√2 .

Når katetens længde er k = (1/2), får man så

h = (1/2)·√2

I det vedlagte er trekant AFM den ligebenede, retvinklede trekant, hvis kateter er AF og FM, og hvis hypotenuse er AM .


Svar #7
18. juni 2013 af Quidditch (Slettet)

Nårh, på den måde :), da IMFI = IAFI, og derved er det enten IMFI eller IAFI, der bliver sat i anden g ganges dertil med 2. 
Mange tak for svaret! Men bare et sidste spørgsmål, og det er er, hvordan kan 36·(6 - 4√2) / 4 = 9·(6 - 4√2)? Kan man bare tillade sig at dividere med 4?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, man dividerer produktet 36·(6 - 4√2) med 4 ved at dividere den ene faktor med 4 og beholde den anden faktor. Her er det klart mest bekvemt at dividere 36 med 4 .

(a·b) / c = a · (b/c)

 


Svar #9
18. juni 2013 af Quidditch (Slettet)

Mange tak for svaret! Nu har jeg forstået det :)


Skriv et svar til: Indernes værdi af Pi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.