Kemi

Fedt i Chips

13. oktober 2013 af Zall - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder lige og skriver på min kemirapport om fedtindhold i chip, jeg har skrevet en teori del og jeg ved ikke helt om der mangler noget, vil i eventuelt se om der kan tilføjes noget: Fedtstoffer
Fedtstoffer er organiske upolære stoffer opbygget af triglycerid dvs. fedtstof er opbygget af glycerol og 3 fedtsyrer. Glycerol: C3H8O3, er fedtstoffets ”rygrad”, en blanding mellem et af de tre forskellige fedtsyre og glycerol, fraspaltes der Vand og der dannes en esterbinding med vores fedtsyrer. Fedtstoffet består derved af glycerol med 3 fedtsyrer i esterbinding med glycerol. Der findes utallige fedtsyre. Fedtsyrerne består af en carboxylgruppe (-COOH) i den ene ende, forskellen mellem de enkelte fedstyrer ligger i deres carbonhydrid (CxHY). Der er forskel i antallet af carbonhydrider og bindingerne imellem carbonhydriderne.
Fedstyrerne delles ind i tre hovedgrupper efter deres bindinger mellem carbonhydriderne:
Mættet (Animalsk): Vores fedtsyrer indeholder kun enkeltbindinger: CH3-(CH2)n-COOH hvor n repræsenterer antallet af carbonhydrider.
Mono umættet: Vores fedtsyrer indeholder kun en dobbeltbinding: CH3-(CH2)n-(CH2-CH=CH)-CH2- COOH (Som oftest denne type) hvor n angiver antallet af carbonhydrider.
Poly umættet(Vegetabilsk): Vores fedtsyrer indeholder mere end en dobbeltbinding: CH3-(CH2)n-(CH2-CH=CH)Y-CH2-COOH (Som oftest denne type). Hvor n angiver antallet af carbonhydrider og y angiver antallet af dobbeltbindinger.
glycerol kan parres med 3 ens fedtsyrer eller 3 forskellige, derved kan der opnås mange forskellige fedtstoffer, da der er forskel i selve fedtsyrerne og måden de kan parres på. Fx

     
 


BILLEDE AF FEDTSTOF






Figuren viser et fedtstof, som er opbygget kun af mættet fedtsyrer. De 3 pladser fedtsyrerpladser kan også udfyldes med 2 mættet fedtsyrer og 1 monoumættet osv. Ved de umættede fedtsyrer følger ordene omega-3 fedtsyrer og omega-6 fedtsyrer med. Omega er det sidste bogstav i det græske alfabet, der ved kommer forklaring at der tælles fra den sidste carbonhydrid (CH3) og 3 eller 6 ind ad vores struktur. Hvis det var Omega 3 ville vores dobbeltbinding være placeret 3 pladser fra CH3.
Ekstrahering
Til at ekstraherer vores fedtstof fra vores chips bruger vi Heptan (Rensebenzin). Heptan er et upolært stof: C7H16, da Hetan rent kemisk er opbygget nogenlunde på samme måde som fedtstoffet, kan heptan derved ekstrahere vores fedt fra vores chips. Dette kaldes opløselighedsreglen: ens opløses i ens. Dvs. polærer stoffer kan kun opløses i andre polærer stoffer og omvendt.
Destillation
Ved destillation kan det opnås at adskille to væsker med forskellige kogepunkter. Væskerne anbringes i en kolbe, som er en del af et destillations opstilling. Kolben vil blive opvarmet til at den væske med laveste kogepunkt koger, derved vil den gå fra flydende form til gas form. Gassen stiger op svalerne hvor den fortætte sig og løbe ned i forlaget. Pimpsten bruges i processen så væsken ikke vil brænde på.  


Skriv et svar til: Fedt i Chips

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.