Matematik

maksimum/minimum

27. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej! 

Jeg har fået givet følgende opgave. Jeg ved godt jeg sikkert kan bruge ekstremalværdisætningen, men jeg forstår ikke hvordan jeg kan se på en funktion om det er en lukket begrænset mængde og kontinuer funktion. 

Argumentér for, at nedenstående funktion har et maksimum og et minimum på den angivne mængde. (OBS: Når der ikke anføres ”lokalt” eller ”globalt”, menes pr. definition ”globalt”). Plot funktionen henover den angivne mængde ved hjælp af Maple. Angiv ud fra plottet hvad du mener er maksimalpunkt og minimalpunkt, samt maksimalværdi og minimalværdi.

f(x, y) = x + y2,  {(x, y) ∈ R2| 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x}.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2013 af wintermute (Slettet)

Hej! Lad os betegne mængden med F. En måde at vise at F er lukket er at vise at den er "følgelukket", altså at denne betingelse er opfyldt:

    Hvis (x1, y1), (x2, y2), ... er en følge i F som konvergerer mod et punkt (x, y), så ligger (x, y) i F.

For enhver sådan følge gælder der at xn → x og at yn → y for n → ∞.

For hvert n har vi at xn - 2 ≤ yn ≤ xn. Ved at lade n gå mod uendelig i den første ulighed, får vi at x - 2 ≤ y; ved at lade n gå mod uendelig i den anden ulighed, får vi at y ≤ x. Alt i alt: x - 2 ≤ y ≤ x. Vi har desuden at 0 ≤ xn ≤ 2 for hvert n, hvilket medfører at 0 ≤ x ≤ 2. Så (x, y) ligger i F. Dette viser at F er lukket.

Funktionen f er kontinuert idet den er sammensat af kontinuerte funktioner. [Funktionen (x, y) → x er kontinuert, og det er (x, y) → y2 også; dermed bliver deres sum (= f) kontinuert.]


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#0, #1

Sådan som jeg har forstået opgaven skal man vise at f(x, y) = x + y2 ligger mellem 0 ≤ f(x,y) ≤ 6. Dette gøres ved at bruge ulighederne 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x som også kan skrives som 0 ≤ x ≤ 2, -2 ≤ y ≤ 2. Også finder man f(0, 0) = 0 og f(2, 2)=6 og f(2, -2) = 6.

Så har man vel argumenteret for at den er lukket og begrænset ikke? Sådan gøres det ihvertfald i bogen


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen f(x,y) = x + y2 er kontinuert på en afsluttet, begrænset mængde og har derfor både et maksimum og et minimum.

Det er ikke korrekt, at 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x er ensbetydende med 0 ≤ x ≤ 2, -2 ≤ y ≤ 2 .

Definitionsmængden er mængden af punkter på randen af og inden for parallelogrammet bestemt af de fire punkter (0,-2) , (0,0), (2,2) og (2,0) . Punktet (2, -2) ligger uden for definitionsmængden.

Funktionen har ingen stationære punkter, og dens minimum og maksimum antages derfor på randen af parallelogrammet.

For x = 0, -2 ≤ y ≤ 0 har man f(x,y) = y2 med maksimum i f(0,-2) = 4 og med minimum i f(0,0) = 0 .

For x = 2, 0 ≤ y ≤ 2, har man f(x,y) = 2 + y2 med maksimum i f(2,2) = 6 og med minimum i f(2,0) = 2 .

Med y = x , 0 ≤ x ≤ 2, har man f(x,y) = x + x2 med maksimum i f(2,2) = 6 og med minimum i f(0,0) = 0 .

Med y = x-2 , 0 ≤ x ≤ 2, har man f(x,y) = x + (x-2)2 = x2 -3x +4 med maksimum i f(0, -2) = 4 og med minimum i f(3/2 , -1/2) = 7/4 .

Funktionen har altså globalt minimum i f(0,0) = 0 og globalt maksimum i f(2,2) = 6 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#3

Hvordan kan man helt præcist se at punkterne det er punkterne (0,-2) , (0,0), (2,2) og (2,0) man skal afgøre max/min for definitnionsmængden 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x? Altså det er den her del x – 2 ≤ y ≤ x, der forvirrer lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#4

Det er ligemeget, det forklarer du jo også nedunder.. Tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4, #5

Definitionsmængden begrænses af de fire linier x = 0, x = 2, y = x og y = x-2 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#6

Jeg kan godt forstå det nu... Det er fordi jeg har kigget på et eksempel som

f(x, y) = 2x - y {(x,y ∈R2 |0≤x≤3 og -1≤y≤5}. Her begrænses definitionsmængden af x = 0 og x = 3 ikke?

Havde tydet 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x, til at man kun skulle se på x = 0 og x = 2. Og hele x – 2 ≤ y ≤ x forvirrede mig


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

I det eksempel er definitionsmængden et rektangel, begrænset af de fire linier x = 0, x = 3, y = -1 og y = 5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#8

Tusind tak, det er lysende klart nu. Igen viser det sig at, det er en god ide at skitsere figuren.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Et sidste spørgsmål med hensyn til denne opgave:

"Med y = x-2 , 0 ≤ x ≤ 2, har man f(x,y) = x + (x-2)2 = x2 -3x +4 med maksimum i f(0, -2) = 4 og med minimum i f(3/2 , -1/2) = 7/4...."

Hvordan kommer man frem til minimums punkterne 3/2, og -1/2?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#10

Ligemeget, har fundet ud af det duh.. Man differentiere jo bare og sætter lig med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. oktober 2016 af Oatmeal (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave. 

Hvordan argumenterer man for, at mængden er begrænset - altså at den kan omsluttes af en kugle?


Skriv et svar til: maksimum/minimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.