Samfundsfag

Forskellen på liberalisme og kapitalisme?

03. marts 2014 af Sofiaa2 - Niveau: 9. klasse

Hej er der nogen der kan forlare mig forskellen på liberalisme og kapitalisme?


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2014 af npcnb (Slettet)

Liberalisme er en ideologi der lægger vægt på frihed og at mennesker bør behandles lige.

Kapitalisme er en markedsform der er relativt fri for indgreb. Folk kan mere eller mindre handle som de vil indbyrdes uden indgriben fra staten. Virksomheder osv. ejes af private og ikke af staten.

Liberalisme hænger dog tit sammen med kapitalisme, fordi det at liberalismen vægter frihed højt, ofte medfører at man ønsker også at have et frit marked.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2014 af 123434

Kapitalisme er baseret på markedsøkonomi og privat ejendomsret til produktionsmidlerne

Liberalisme vægter den personlige friheds højt, og det er statens opgave at sikre vores frihed. Staten skal have en minimal rolle i samfundet. Man skal sikres økonomisk frihed såsom fri konkurrence og ejendomsret til produktionsmidlerne. Man må konkurrere med andre og man har ret til at eje f.eks. en virksomhed, bolig, bank, fabrik osv. og tjene penge på disse ejendele. Den personlige frihed som ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, pressefrihed, boligen er ukrænkelig er også liberalistiske tankegange. Liberalismen går ind for markedsøkonomi, og staten skal ikke blande sig i økonomien. Det er op til markedet.

Som du kan læse er der meget stor sammenhæng mellem kapitalisme og liberalisme

Ordforklaring

Markedsøkonomi: Økonomien styres af udbud og efterspørgsel, staten blander sig ikke.

Udbud: Hvor mange varer der er

Efterspørgslen:hvor mange der ønsker en vare.

Er efterspørgslen højere end udbuddet, stiger prisen

Er udbuddet højere end prisen, falder prisen. Man vil jo gerne af med varen.

Ejendomsret til produktionsmidlerne:retten til at eje noget f.eks. en fabrik og tjene penge på den.


Svar #3
03. marts 2014 af Sofiaa2

Kan man saa godt vaere kommunist men gaa ind for kapitalisme?

Brugbart svar (1)

Svar #4
03. marts 2014 af 123434

3# Nej

Enten har man et kapitalistisk eller kommunistisk samfund

Kapitalistisk samfund

I et kapitalistisk samfund må privatpersoner godt eje banker, butikker, virksomheder, fabrikker og deres egen bolig og tjene mange penge på disse. Det kaldes med andre ord ejendomsret til produktionsmidlerne. 

I et kapitalistisk samfund har man markedsøkonomi. Staten blander sig ikke i hvor mange varer der skal produceres eller hvad til varerne skal koste. Priserne og produktionen bestemmes af markedets udbud og efterspørgsel. Hvis der er stort behov for en bestemt varer, produceres der mange af netop den type varer. Omvendt hvis der ikke er særlig meget brug for en bestemt varer, produceres den ikke ret meget. Hvis mange gerne vil have en bestemt varer(stor efterspørgsel) og der ikke er ret meget af denne varer(lille udbud) Jamen så stiger prisen. Hvis der f.eks. er mangel på olie, vil prisen på olie stige. Omvendt hvis udbuddet er stort og efterspørgslen er lille, vil priserne falde. En cykelhandler med mange cykler og ingen kunder vil sætte priserne ned i håb om, at der kommer kunder, så han kan komme af med cyklerne. 

Kommunistisk samfund

Staten ejer i princippet alt-privatpersoner må ikke eje banker, virksomheder, fabrikker eller deres eget hjem. Meningen med det er, at ingen skal blive styrtende rige ved f.eks. at eje en fabrik, og at ingen mennesker udnyttes. 

I et kommunistisk samfund har man planøkonomi. Staten planlægger produktion og prissættelse. Det vil sige, at staten bestemmer, hvor mange varer som skal produceres/laves samt deres pris. Staten har jo ingen ide om, hvad folk har brug eller ikke brug for. I de kommunistiske lande var der ofte stor mangel på bestemte varer, man kunne også opleve for mange af en bestemt vare. 


Svar #5
04. marts 2014 af Sofiaa2

Tak for forklaringen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2014 af Jacobadm (Slettet)

Se vores nye kompendie-sektion om ideologier og læs bl.a. om liberalisme og kapitalisme


Skriv et svar til: Forskellen på liberalisme og kapitalisme?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.