Matematik

Opgave uden hjælpemidler

16. april 2014 af 1234radioen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan skal jeg løse opgave 1 i dette link:

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130820_Gl_Matematik_A_stx_140813.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2014 af Euroman28

Du har en linje l angivet som parameterfremstilling, og du skal bestemme m som stå vinkel ret på l. Hvilket vektor står vinkelret på retningsvektoren for l?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
16. april 2014 af 1234radioen (Slettet)

Det gør normalvektoren?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2014 af Euroman28

nemlig, så du skal finde normalvektoren (hvilket du kan finde i din lærebog), og når du har den så har du den linje du søger :) Dvs. linjen m som står vinkelret på l :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2014 af mathon

l's retningsvektor [2,1] er normalvektor til m gennem (3,4)

     m's ligning er derfor
                                            m\! \! :\; \; \; \begin{pmatrix} 2\\1 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-3\\y-4 \end{pmatrix}=0

                                            m\! \! :\; \; \; 2x+y-10=0

                                            m\! \! :\; \; \; y=-2x+10

                                                        


Svar #5
16. april 2014 af 1234radioen (Slettet)

Mange tak, Mathon,men jeg kanikke rigtig se, hvilken formel du bruger til at finde ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Punktet (3,4) er et fast punkt på linien, og (x,y) er et generelt punkt på linien, så vektoren

       v = [x-3 ; y-4]

er en vektor parallel med linien. Vektoren n = [2;1] vil være en normalvektor til den søgte linie. Derfor gælder der

        nv = 0 , dvs.

        [2 ; 1] • [x-3 ; y-4] = 0 , eller

        2·(x-3) + 1·(y-4) = 0 , dvs

        2x + y -10 = 0


Skriv et svar til: Opgave uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.