Erhvervsret

Købelov !!!

03. december 2005 af Hikmeta (Slettet)
Den i Spanien bosiddende dansker Sofie levede af at sælge frugter en gros. I juli 2005 havde Sofie indgået aftale om salg af 5 tons bananer fra Sydamerika til den hollandske frugtgrosserer Kent. Det var aftalt, at købesummen, 152.000 Euro, skulle være på Sofi-es konto Spanien inden frugterne blev losset af fragtskibet i havnen i Rotterdam, det var aftalt, at bananerne var solgt leveret på havnen i Rotterdam. Både betalingen og frug-terne skulle være fremme senest 3. oktober 2005.

Da skibet den ca. midt september sejlede fra havnen i Sydamerika 2005, var der varslet orkan. Men kaptajnen på skiber mente nok, han kunne få skibet igennem, og afsejlede som planlagt. På grund af orkanen, blev skibet forsinket to dage ved ankomsten til Rotterdam. Skibet skulle være ankommet søndag den 2. oktober, men kom nu først tirsdag den 4. oktober 2005. Der var allerede den 2. oktober 2005 udbrudt strejke blandt havnearbejderne i Rotterdam, da de var utilfredse med deres arbejdsvilkår. Først fredag den 7. oktober 2005, blev strejken afblæst, og Kent kunne få losset bananerne. Han fik dem losset samme dag, og det viste sig nu, at skibets køleanlæg var gået i stykker i to af lastrummene, så ca. halvdelen af bananerne var begyndt at rådne. Han reklamerede samme dag til Sofie, og oplyste at han krævede sin fulde købesum re-tur. Han havde ikke siden indgåelse af aftalen, rettet henvendelse til Sofie, da han mente, at han kunne huske, at hun var på ferie i Australien. Han havde i overens-stemmelse med aftalen betalt den fulde købesum 3. oktober 2005. Sofie nægtede, at betale noget beløb retur, da hun mente, at hun var uden skyld i at nogle af ba-nanerne nu var begyndt at rådne.

A) Der ønskes en begrundet redegørelse for, hvilke muligheder Kent har for at få købe-summen retur, og om han kan få yderligere i erstatning.

B) Der ønskes en begrundet redegørelse for, hvilke muligheder Kent har for at få købe-summen retur og eventuelt yderligere i erstatning, såfremt handelen havde været om et berømt Van Gogh maleri ved navn ”Mig”. Maleriet var på grund af voldsomme rulninger på skibet i orkanen, flået i stykker, og var nu intet var værd.



Kunne jeg få lidt hjælp :(

Brugbart svar (3)

Svar #1
03. december 2005 af SomeOneMore (Slettet)

du kan godt få hjælp. Men prøv selv at komme med et udkast til løsning først. På den måde viser du også hvad du selv er inde i, altså dine egen faglige kunnen, hvorefter det er nemmere for andre at supplere.

Svar #2
04. december 2005 af Hikmeta (Slettet)

Okai..

Først vil jeg kigge om der er en aftale eller ej. Altså at den indeholder tilbud og accept. OG det gør der..

men så¨er jeg lidt i tvivl om jeg skal kigge på cevilkøb-handelskøb eller forbrugerkøb.. ?

jeg vil selv nok sige det er Handelskøb? er det?

Så vil jeg kigge på sælgerens pligter:

levering: Sælgeren bærer faren for salgsgenstandens hændelige undergang eller forringelse, indtil levering har fundet sted. (købelov §17, stk. 1)

Leveringen er forsinket og køberen har misligholdelsesbeføjelser: men han kontakter ikke hende, da han tror at hun er på ferie. dvs. han kræver levering, trods forsinkelsen.

Risiko bæres af sælger indtil leveringen er sket, men da leveringen er leveret med et par dage forsinkelse men på rette sted< bærer hun kun risiko for det. Men for at bananerne er rådne, det er sket efter leveringen så det er ikke sælgernens skyld og skal derfor ikke give erstatning til køberen. << tror jeg. Men kan han kræve omlevering, da bananerne var leveret forsent?...

Eller reklamerer han forsent?.. da lov siger at ved handelskøb skal man reklamere straks.



og van gogh maleriet: Det er species vare, men ved ikke hvilke regler er her :S

Brugbart svar (3)

Svar #3
04. december 2005 af SomeOneMore (Slettet)

hmm som jeg ser det, så er leveringsstedet jo Rotterdam. Risikoen overgår fra sælger til køber den 4, hvor skibet ankommer, og ikke først den 7. tror jeg nok.

Han kan ikke kræve erstatning jf. CISG, da forsinkelsen skyldes en faktor sælge ikke selv er i stand til at kontrolerer (orkanen).

Efter som at sælgeren ikke har forsøgt at afværge misligholdelsen af aftalen, vil jeg mene, at hans muligheder begrænser sig til et retsmæssig afslag i prisen for de rådne bananer.
Jeg tror ikke han kan kræve omlevering, idet der jf CISG står, at dette ikke kan forlanges, hvis leveringsstedet/køber er langt fra sælgeren.
Men er ikke helt sikker på det...

B) Hvis det er et species køb, hvilket det jo må siges at være, kan den ikke erstattes, og køber kan derfor forlange købesummen tilbage, inkl de ekstra omkostninger han kan dokumenterer at have haft i forbindelse hermed, f.eks. hvis han allerede havde forudbetalt fragten e.l. til køberens egen kunde.

Svar #4
04. december 2005 af Hikmeta (Slettet)

Takker vange ;)

Skriv et svar til: Købelov !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.