Matematik

Eksponentiel vækst

02. september 2014 af JonesJones (Slettet) - Niveau: C-niveau

En eksponentiel funktion har forskriften  y = 24 . 0,825x

a)  Bestem funktionens relative tilvækst pr. enhed

Den relative tilvækst må være -17,5% ?

b)  Bestem hvor mange procent y-værdien falder, når den absolutte x-tilvækst er Δx = 4

Synes resultatet lyder voldsomt, jeg får -115,866% ??? :D

Jeg har benyttet denne udregning:
 
y = 24 * 0,825<=>
y = 24  <=>
Nu ved jeg at startværdien er 24.

y = 24 * 0,8254  <=>
y = 11,118  <=>

Startværdi(x2) - slutværdi(x1)  <=>
r = 24 - 11,118 / 11,118 * 100  <=>
r = -115,866 % 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften er   y = 24 · 0,825x .

a) er korrekt.

I b) beregner man det relative fald ved (y(x) - y(x+4)) / y(x) = 1 - 0,8254 = 0,537 = 53,7%.

Du skal sætte faldet i forhold til startværdien (24), ikke i forhold til slutværdien.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2014 af mathon

a)

                          \frac{y_2}{y_1}=0,825^{x+{\color{Red} 1}-x}=0,825

 den relative tilvækst for Δx = 1

                          \frac{y_2-y_1}{y_1}= \frac{y_2}{y_1} -1=0,825-1=-0,175

 den relative tilvækst i pct

                         \left (\frac{y_2-y_1}{y_1} \right )\cdot 100\%=-17,5\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2014 af mathon

b)

                          \frac{y_2}{y_1}=0,825^{x+{\color{Red} 4}-x}=0,825^4=0,46325\Cup

 den relative tilvækst for Δx = 4

                          \frac{y_2-y_1}{y_1}= \frac{y_2}{y_1} -1=0,46325-1=-0,53675

 den relative tilvækst i pct

                         \left (\frac{y_2-y_1}{y_1} \right )\cdot 100\%=-53,7\%


Svar #4
02. september 2014 af JonesJones (Slettet)

Tak til jer begge.

Andersen, kan du uddybe denne del, markeret med fed?
Den giver nemlig ikke helt mening for mig. Tror det er fordi jeg ikke kan se mig ud af det:

(y(x) - y(x+4)) / y(x) = 1 - 0,8254 = 0,537 = 53,7%


Derudover har jeg lige et tillægsspørgsmål:

Givet en eksponentiel funktion med fremskrivningsfaktor a=1,45, hvor

x     -3     0      1      2     3     5

y                             8

 Jeg har regnet mig frem til at at forskriften bliver:

y = 3,8049 * 1,45x

Det går sådan set fint med at udfylde tabellen, med undtagelse af når x er -3?
Hvordan opløfter jeg i et minustal?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2014 af mathon

                   y = 3,8050 * 1,45x

                   y = 3,8050 * 1,45-3 = 1,2481

                  


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

y(x) er funktionsværdien for x . y(x+4) er funktionsværdien, hvor x er givet en tilvækst på 4. Faldet i funktionsværdien er så (idet det vides, at y(x) er aftagende),   (y(x) - y(x+4)) . Det relative fald er så

        (y(x) - y(x+4)) / y(x) .

Forskriften for den nye eksponentielle funktion er

        y = 8 · 1,45x-2 = 8·1,45-2 ·1,45x = 3,804994 · 1,45x .

Benyt, at a-n = 1 / an .    Således er    a-3 = 1 / a3 .

Tabellens værdier regnes simpelt ved at gange med 1,45, når man går 1 enhed til højre i tabellen, og ved at dividere med 1,45, for hver 1nhed man går til venstre i tabellen.

    y(3) = y(2) · 1,45
    y(5) = y(3) · 1,452
    y(1) = y(2) / 1,45
    y(0) = y(1) / 1,45
    y(-3) = y(0) / 1,453 .


Svar #7
02. september 2014 af JonesJones (Slettet)

Kan man godt opløfte i minus 3

Min lommeregner melder SYNTAX ERROR (Det er en TI30XS)

EDIT, hov det var til MAthon, før du skrev Andersen. Læser lige dit svar igennem og melder tilbage.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det kan man. Det er forklaret i #6, hvordan det defineres

        a-3 = 1 / a3 .

Vi kan umuligt vide, hvordan du taster det ind på din lommeregner.


Svar #9
02. september 2014 af JonesJones (Slettet)

Jeg trykker præcis det her på lommeregneren:

3,8049*1,45∧-3 hvorefter jeg trykker enter og så skriver den, Syntax Error.  


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du kan jo prøve at sætte parentes omkring -3 .


Svar #11
02. september 2014 af JonesJones (Slettet)

Beklager mine manglende evner, men resultatet vil ikke lykkes på min lommeregner.

Har dog prøvet på onlinelommeregner.dk og her er det intet problem at opløfte i -3.
(Så jeg har lidt at lege med nu, det skal jeg ikke spilde jeres tid på)

Mange tak for jeres hjælp, det har været til stor gavn! :)


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.