Fysik

Opgaver med kosmologi

16. september 2014 af gegge (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 321:
Sjernen HD 134440, derligger i en afstand på 81,7 lysår fra os bevæger sig væk fra solen med en hastighed på 308 km/s.

a. Beregn rødforskydningen for denne stjerne.

b. Ved hvilken bølgelængde observeres H_a i lyset fra denne stjerne?

Så vidt jeg ved beregnes rødforskydning sådanne:

Z=lampda_obs - lambda_lab/lambda_lab..

Hvor Z er rødforskydningen? 

Nogle der kan hjælpe, med både spørgsmål a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2014 af peter lind

Hastigheden er langt under lyshastigheden så du kan regne urelativistisk.

Der gælder z = v/c

Din formel for z er ikke helt korrekt.

Den rigtige er z = (λobs-λlab)/λlab

Du må slå den pågældende brintlinje op i en tabel og sætte det ind i den sidste formel


Svar #2
16. september 2014 af gegge (Slettet)

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2014 af peter lind

Den sidste formel i #1  Der skal stå 1+z på venstre side. Undskyld fejlen


Skriv et svar til: Opgaver med kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.