Biologi

kun kromosommutationer ved meiose ?

20. oktober 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej

jeg har et spørgsmål, som jeg virkelig er blevet i tvivl om: kan kromosomtalsmutationer kun ske under meiosen eller kan de også ske under mitosen? jeg er blevet helt i tvivl, da jeg sidder med en opgave, hvor der sker flere mutationer og 3 ud af 7 af aminosyrerne ændres. Og kan det ikke kun være en base der ændres ved en genmutation, hvor en kromosommutation er en ændring af flere af baser (del/dele af kromosomet)?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2014 af Proprium (Slettet)

Kromosomtalsmutationer kan ganske rigtigt ske under meiosen, men også mitosen kan rent faktisk give anledning til en afvigelse i kromosomsættet i form af enten for mange eller for få kromosomer i én celle. Det er dog en noget langhåret forklaring, som du slet ikke skal kunne beskrive på C-niveau!

Du har ganske ret i, at man taler om hhv. genmutationer og kromosommutationer. Ved genmutationer sker der en ændring af genet, det vil sige af den del af DNA, som koder for et protein. Nogle baseændringer, fx insertioner og deletioner, har betydning for transkriptionen; andre ændringer har ingen betydning for transkriptionen, men derimod for translationen - sådanne mutationer kan være mutationer, som gør, at der indtræder et stopkodon for tidligt (en nonsense mutation) eller at der lige pludselig kodes for en anden aminosyre (en missense mutation), hvilket i sidste ende giver et "forkert" protein.

Kromosommutationer kan opstå på baggrund af genetiske mutationer. For eksempel kan en deletion medføre, at et stykke af et givent kromosom helt forsvinder. Der kan også ske det, at rækkefølgen af et givent gen er "vendt på hovedet" i et kromosom eller at nogle dele af kromosomet er duplikeret. Det skulle dog igen undre mig meget, hvis I skal have kendskab til mutationerne på C-niveau, men derfor kan det jo være meget rart at vide noget om. :-)


Skriv et svar til: kun kromosommutationer ved meiose ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.