Biologi

Thrombin

25. oktober 2014 af kasperander (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?

Blodstørkningsprocessen består af en række delprocesser. Det første, der sker er en enzymatisk aktivering af prothrombin til enzymet thrombin. Thrombin katalyserer omdannelsen af det opløselige protein fibrinogen til uopløseligt fibrin. De uopløselige fibrintråde klistrer sammen og danner et tæt netværk i det beskadigede blodkar.

1. Giv forslag til, hvad der sker med et enzym når det aktiveres?

Der sker en strukturel ændring således at det ny molekyle er katalytisk aktivt, og hvad ellers? 

hilsen KasperA


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2014 af Proprium (Slettet)

Jamen, det afhænger af, hvilket enzym, der er tale om, men når et enzym aktiveres, kan det udføre en given funktion. Et eksempel er omdannelsen af protrombin til enzymet trombin; trombin skal ganske rigtigt omdanne plasmaproteinet fibrinogen til fibrin, som udgør et vigtigt led i sidste del af hæmostasen, nemlig blodets koagulation.

Et andet eksempel er enzymerne i pancreas (bugspytkirtlen). Pancreasenzymerne findes som inaktive forstadier (proenzymer) i pancreas selv, men når de frigives til tolvfingertarmen efter et måltid, omdannes de til aktive enzymer, som hjælper med at nedbryde maden; trypsinogen er et eksempel på et proenzym, som omdannes til enzymet trypsin. Trypsin deltager nu i aktiveringen af trypsinogenmolekyler (autokatalyse).

Et tredje eksempel er det proteinspaltende enzym pepsin, som dannes af specifikke celler i mavesækkens slimhinde. Pepsin findes som inaktivt forstadie (pepsinogen) i mavesækkens celler, men aktiveres af saltsyren til pepsin. Også pepsin deltager autokatalytisk i aktiveringen af pepsinogenmolekyler.

Aktiveringen af proenzymer til enzymer kan skyldes en fraspaltning af en del af proenzymet. For eksempel omdannes trypsinogen til trypsin, idet en del af trypsinogenmolekylet fraspaltes ved hjælp af specifikke membranbundne enzymer, som findes bundet til membranerne i cellerne i tyndtarmens slimhinde.


Svar #2
26. oktober 2014 af kasperander (Slettet)

Mange tak for hjælpen Proprium :-)


Skriv et svar til: Thrombin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.