Matematik

tangent - vektor

28. november 2014 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har virkelig problemer med b'eren i denne opgave?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2014 af mathon

b)

hastighedvektoren  v(t) er retningsvektor for tangenten

                     \vec{v}(t)=\frac{\mathrm{d} \vec{r}(t)}{\mathrm{d} t}=\begin{pmatrix} r\cdot (1-\cos(t))\\ r\cdot \sin(t) \end{pmatrix}

en retningsvektor for y-aksen er
                     \vec{j}=\begin{pmatrix} 0\\1 \end{pmatrix}

når, vinklen mellem  mellem tangenten og y-aksen kaldes \varphi
haves
                     \cos(\varphi) =\frac{\vec{v}(t)\cdot \vec{j}}{\left | \vec{v}(t) \right |}


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2014 af mathon

\left | v(t) \right |^2=r^2(1-\cos(t))^2+r^2\cdot \sin^2(t)=r^2\left ( 1-2\cos(t)+\underset{=1}{\underbrace{\cos^2(t)+\sin^2(t)}} \right )=

                     r^2\left ( 2(1-\cos(t)) \right )=2^2r^2 \cdot \sin^2\left ( \frac{t}{2} \right )

  \left | v(t) \right |=2r\sin\left (\frac{t}{2} \right )     

dvs
                              \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \cos(\varphi) =\frac{\begin{pmatrix} r(1-\cos(t))\\ r\sin(t) \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 0\\1 \end{pmatrix}}{2r\sin\left ( \frac{t}{2} \right )}=\frac{r\sin(t)}{2r\sin\left ( \frac{t}{2} \right )}=\frac{2r\sin\left ( \frac{t}{2} \right )\cos\left ( \frac{t}{2} \right )}{2r\sin\left ( \frac{t}{2} \right )}=\cos\left ( \frac{t}{2} \right )

hvoraf
                                        \varphi =\frac{t}{2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2014 af mathon

anvendt er:
                                 \cos^2(t)+\sin^2(t)=1
.

                                 \cos(t)=1-2\sin^2\left ( \frac{t}{2} \right )
                                  1-\cos(t) =2\sin^2\left ( \frac{t}{2} \right )

                                  2\left (1-\cos(t) \right )=2^2\sin^2\left ( \frac{t}{2} \right )

.
                                  \sin(t)=2\sin\left ( \frac{t}{2} \right )\cos\left ( \frac{t}{2} \right )

                                 


Svar #4
28. november 2014 af Sneharusha (Slettet)

Hvorfor siger man |v(t)|2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2014 af mathon

                                   \cos(\varphi) =\frac{\vec{v}(t)\cdot \vec{j}}{\left | \vec{v}(t) \right |\cdot \left | \vec{j} \right |}=\frac{\vec{v}(t)\cdot \vec{j}}{\left | \vec{v}(t) \right |\cdot 1}=\frac{\vec{v}(t)\cdot \vec{j}}{\left | \vec{v}(t) \right |}


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2014 af mathon

|v(t)|fritager dig for at skrive kvadratrodstegnet adskillige gange.


Skriv et svar til: tangent - vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.