Kemi

aug 2001

08. januar 2006 af timothy (Slettet)
Jeg har et problem i opgave d) i august 2001 (eksamensopgave). I en 1L målekolbe opløses 80,0 mmol dimethylamin og 90,0 mmol NaHCO3 i demineraliseret vand, hvorefter det fyldes op til mærket med demineraliseret vand.

Reaktionen forløber til ligevægt ved 25 grader (kender k=2,59), og den aktuelle koncentration af dimethylamin i opløsningen er herefter 0,0278 M

Beregn de aktuelle koncentrationer af hydrogencarbonat og af de to produkter ved ligevægt.

håber på lidt hjælp....

Svar #1
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

help

Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Vil du opskrive reaktionen?

Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

reaktionen = ligevægten.

Svar #4
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Jep her kommer den
(CH3)2NH (aq) + HCO3- (aq)pil (CH3)2NH2+(aq)+CO32-

Svar #5
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Hele opgaven ser faktisk sådan her ud...det vil være nice hvis bare du ku hjælpe med d)

Dimethylamin (CH3)2NH , er en organisk base, som er ltopløselig i vand.

a) Beregn pH for en 0,0258 M vandig opløsning af dimethylamin ved 25 grader

-her har jeg brugt den lange formel for en middelstærk base og får pH= 9,48

I en blanding af dimethylamin og natriumhydrogencarbonat sker følgende reaktion

(CH3)2NH (aq) + HCO3- (aq)pil (CH3)2NH2+(aq)+CO32-

c) jeg har vist at reaktionem hat ligevægtskonstanten 2,59 ved25 grader

I en 1 L målekolbe opløses 80,0 mmol dimethylamin og 90,0 mmol NaHCO3 i demineraliseret vand, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand.
Reaktionen forløber til ligevægt ved 25 grader og den aktuelle koncentration af dimethylamin i opløsningen er herefter 0,0278 M

d) Beregn de aktuelle koncentrationer af hydrogencarbonat og af de to produkter ved ligevægt

(hjælp)

e) Bestem pH for opløsningen ved ligevægt, idet du argumneterer ud fra bjerrumdiagrammet

-Jeg kan desværre ikke scanne bjerrumdiagrammet ind (da jeg ik har nogen scanner:-)), men hvordan ved man hvor på grafen man skla gå hen ved ligevægt?

Vil meget gerne have hjælp i dag...På forhånd tak


--------------------------------------------------------------------------------


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Et bud:

[dimethylamin,før] = 0,08M
[HCO3-,før] = 0,09M

[dimethylamin,efter] = 0,0278M

[dimethylamin,ændring] = 0,0522M

Reaktionen foregår i forholdet 1:1, hvorfor [HCO3-] må formindskes med samme koncentration. Produkterne dannes i forholdet 1:1, hvorfor de begge har samme koncentration som ændringen i koncentrationerne af reaktanterne.

Skal du bruge K i en anden opgave, for umiddelbart ser jeg ingen anvendelse i ovenstående?

Svar #7
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

det vil sige , at de dannede produlter er 0,05522 M ??

Gider du ik lige tjekke a) og bare give et hint til e) så kommer du med i min aftenbøn :-)

Brugbart svar (1)

Svar #8
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

#6 er den korrekte løsning; beregnede vha. K samme ændring i koncentrationerne, altså 0,0522M

Brugbart svar (1)

Svar #9
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

a) Jo, det er en middelstærk syre, men har ikke tjekket dit resultat.

e) Nu kan jeg ikke se bjerrumdiagrammet, men er det syrebrøken eller basebrøken, der indgår?

Svar #10
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

a) så det er den rigtige formel?

d) det er syrebrøken op af 2. aksen

Brugbart svar (1)

Svar #11
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Og er bjerrumdiagrammet over parret (CH3)2NH/(CH3)2NH2+?

Svar #12
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Det står der intet om, jeg har kun de oplysninger jeg har anført og det her

"På modstående side ses et bjerrumdiagrem for de to syre-base-bar. Ys angiver syrebrøken"

Svar #13
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

#12 der er faktisk optegnet to kurver (eller hvad man kalder dem) i hver sin farve...så det er vel en for hvert af parrene vil jeg tro....

Brugbart svar (1)

Svar #14
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Okay, er ikke helt sikker på følgende, men du kan bestemme, hvor stor syrebrøken er for hvert af to par og derefter aflæse, hvad pH ville være, hvis hvert par var i et system alene. Men du ønsker en værdi for hele opløsningens pH, så du bestemmer summen af [H3O+] i den samlede opløsning og bestemmer pH. Prøv det.

Svar #15
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg syrebrøken for hvert af parrene jeg har jo ingen pH at gå ud fra

Brugbart svar (1)

Svar #16
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Syrebrøken ved ligevægt er defineret ved:

yS = [S]/([S]+[B]),

hvor S og B er syrebaseparret.

Svar #17
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Desuden har jeg svært ved at se hvilke kurve, der tilhører hvilke syre-basepar

Svar #18
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

- eller det er måske ligegyldigt?

Brugbart svar (1)

Svar #19
20. februar 2006 af IBM (Slettet)

Først en rettelse til #9: Jeg skriver syre, men det er jo base (som du også beregner som)

Vedr. hvilken der er hvilken. HCO3- har pKs 10,32, dvs. den kurve, hvis midtpunkt (yS=0,5) svarer til en pH på 10,32, er kurven for HCO3-/CO32-

Svar #20
20. februar 2006 af timothy (Slettet)

Jeg forstår ikke helt #14 jeg finder pH for hver af dem så lægger jeg pH sammen for dem begge og det giver 22...skal jeg så tage gennemsnittet...jeg forsår ikke hvordan jeg kan finde[H3O+]

Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.