Fysik

Vektor form af Newtons universelle gravitation

29. januar 2015 af MortenJenssen2121 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en der kan forklare vektor form af Newtons universelle gravitation? Med ord på, så det er meget lettere at forstå.
Mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man betragter to punktformige masser m1 og m2 i positioner med stedvektorerne r1 og r2 , vil hver af de to masser være påvirket af en kraft af størrelsen

         |\textbf{F}|=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{2}}

Kraften F1 på massen m1 er rettet mod massen m2 . En enhedsvektor i retningen fra m1 til m2 er vektoren

        \frac{\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1}}{|\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1}|}

så hvis vi ganger kraftens størrelse |F| med enhedsvektoren, får vi kraftvektoren på m1 til

        \textbf{F}_{1}=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{3}}(\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1})

Tilsvarende finder vi kraften F2 på massen m2 til

        \textbf{F}_{2}=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{3}}(\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2})


Svar #2
29. januar 2015 af MortenJenssen2121 (Slettet)

#1

Hvis man betragter to punktformige masser m1 og m2 i positioner med stedvektorerne r1 og r2 , vil hver af de to masser være påvirket af en kraft af størrelsen

         |\textbf{F}|=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{2}}

Kraften F1 på massen m1 er rettet mod massen m2 . En enhedsvektor i retningen fra m1 til m2 er vektoren

        \frac{\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1}}{|\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1}|}

så hvis vi ganger kraftens størrelse |F| med enhedsvektoren, får vi kraftvektoren på m1 til

        \textbf{F}_{1}=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{3}}(\textbf{r}_{2}-\textbf{r}_{1})

Tilsvarende finder vi kraften F2 på massen m2 til

        \textbf{F}_{2}=G\cdot \frac{m_{1}m_{2}}{|\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2}|^{3}}(\textbf{r}_{1}-\textbf{r}_{2})

MANGE TAK!


Skriv et svar til: Vektor form af Newtons universelle gravitation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.