Fysik

Fysik opgave om Newtons love

28. april 2015 af Harris786 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en venlig sjæl som kan hjælpe mig med denne opgave? :-)

Opgave 6.3.5

En bold bliver kastet lodret opad med starthastigheden 12 m/s. Bolden bliver sluppet i højden 1,5 m over jordoverfladen. Antag at der ikke er nogen luftmodstand.

a. Tegn en graf med boldens højde som funktion af tiden

b. Hvor lang tid går der, før bolden når den maksimale højde?

c. Hvor højt når bolden op?

d. Hvor lang tid går der, før bolden rammer jordoverfladen?

e. Beregn den fart, hvormed bolden rammer jordoverfladen?

(FysikABbogen 2, 1. udgave, side 325, Finn Elvekjær og Torben Benoni)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt bevægelsesligningerne for frit fald uden luftmodstand:

(i)         y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0·t + y0 ,

(ii)        v(t) = v0 - g·t

b) Løs ligningen   v(t) = 0 ved at benytte ligning (ii).

c) Indsæt løsningen fra b) i ligning (i) .

d) Løs ligningen y(t) = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. april 2015 af Soeffi


Svar #3
28. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Svar #4
28. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Er den rigtig beregnet, altså opgave d?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Indsæt i ligning (i) og løs ligningen

        -(1/2)·(9,82m/s2)·t2 + (12m/s)·t + 1,5m = 0

Der er tale om en 2.-gradsligning i t. Du har blandet leddene sammen i en ren pærevælling.


Svar #6
29. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Er opgave d rigtige nu?


Svar #7
29. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Forresten i ogave e skal man bruge hastighedsfunktionen til at beregne den fart bolden rammer jorden med?

v(t) = g * t + v0      er det denne formel man skal bruge?

g: tyngdeaccelerationen

t: faldtiden for bolden. Udregnet i opgave e

v0 = starthastigheden

v(t) = 9,82 m/s2 * 2,56 s + 12 m/s = 37,14 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2015 af Soeffi

#7

Forresten i ogave e skal man bruge hastighedsfunktionen til at beregne den fart bolden rammer jorden med?

v(t) = g * t + v0      er det denne formel man skal bruge?

Husk fortegn: v=-gt+v0. Når bolden kastes op i starten, har den positiv hastighed, mens hastigeden er negativ, når den lander.


Svar #9
29. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Men er resultatet rigtig, hvis der står det rigtige fortegn?

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2015 af Soeffi

#9 Men er resultatet rigtig, hvis der står det rigtige fortegn?

Boldens hastighed bliver: v=-9,82m/s^2·2,56+12m/s = -13,1m/s.

Brug som kontrol: når bolden kommer tilbage til 1,5 meters højde skal dens hastighed være lig minus starthastigheden dvs. -12m/s. Ved et yderligere fald på 1,5m til bolden når jordoverfladen virker det rimeligt, at farten øges i negativ retning fra 12m/s til 13,1m/s.


Svar #11
29. april 2015 af Harris786 (Slettet)

Nårh okay på den måde. Tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Fysik opgave om Newtons love

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.