Samfundsfag

Grækenland og eu

30. juni 2015 af multo26 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hvilken betydning vil det få for EU hvis Grækenlamd ryger ud af euroen. Eller hvis Grækenland går bankerot?
Tak:)

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. juni 2015 af Stats

Hvad har du selv tænkt?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
05. juli 2015 af multo26 (Slettet)

Jeg mener at have hørt at det vil have en negativ effekt på økonomien i resten af Europa og at situationen i Grækenland har haft stor indflydelse på de europæiske aktiemarkeder. Men hvad der helt præcist gør at aktierne falder forstår jeg ikke?


Svar #3
07. juli 2015 af multo26 (Slettet)

Hvorfor påvirker situationen i Grækenland økonomien i EU?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juli 2015 af Stats

For:
Hvis Grækenland forlader euroen, så skal de genindføre drachmeren. Derfor har de mulighed for at devaluere deres mønt, så de på den måde kan forbedre deres konkurrenceevne.

En græsk exit betyder, at grækerne får større selvbestemmelse i forhold til nu, hvor de skal overholde en lang række krav for at få udbetalt lånepakken fra EU og IMF.

I EU’s Vækst – og stabilitetspagt, hvor spillereglerne er blevet skærpet med Finanspagten, står der blandt andet, at et land kan pålægges bøder, hvis statsgælden overskrider 60 pct. af bruttonationalproduktet, og hvis det strukturelle underskud på de offentlige finanser overstiger 0,5 pct. af bruttonationalproduktet. Grækenland undgår at overholde disse regler og betale eventuelle bøder, hvis de træder ud af euroen.

Turismen vil blomstre, hvis Grækenland forlader euroen, fordi valutaen bliver devalueret.

EU får luget ud, så klassens uartige dreng ikke længere er med.


Imod:
Den græske stat vil ikke have råd til at udbetale lønninger til offentligt ansatte, hvilket vil føre til en statsbankerot. Det vurderes, at det græske bruttonationalprodukt vil falde med mellem 40 pct. og 60 pct. umiddelbart efter en udtræden af EU.

Grækenlands gæld til EU og IMF skal betales tilbage i euro. Så hvis Grækenland træder ud af euroen og devaluerer sin møntfod med eksempelvis 50 pct., så stiger gælden til EU med 100 pct.

Græske virksomheder får svært ved at finde finansiering, fordi der ikke er tillid til den græske valuta. Så selvom konkurrenceevnen forbedres, så kan det føre til fald i den græske eksport.

I EU’s traktater er der ikke skrevet noget ind om, hvordan et land forlader euroen. Dermed forestår et større juridisk slagsmål, der kan gøre processen meget langstrakt, før grækerne de facto kan træde ud af euroen og EU. Der vil eksempelvis komme en masse juridiske slagsmål om, hvorvidt Grækenland skal betale gæld til virksomheder tilbage i drachmer eller euro.

Det vil skabe stor usikkerhed på markederne og koste mange penge for den enkelte græker, hvis de forlader euroen. Derfor forventes det, at der kan opstå stor social uro, hvis grækerne forlader den europæiske valuta.

Der er risiko for, at en græsk euro-exit får dominobrikkerne til at vælte. Spørgsmålet er, om Grækenland kan hive andre lande med i faldet som eksempelvis Portugal.
- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Grækenland og eu

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.