Matematik

Tykkelse

12. februar 2016 af teknom (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal beregne tykkelsen af filmovertræk pr. tablet (750 mg)

Densitet er 1,5 g/cm3

Overfladen af en tablet er 3,70 cm2

--------------------------------

Filmovertrækket har følgende sammensætning:

EC: 17,5 g

HPC: 11 g

Blødgører: 1,5 g

Farvestof: 0,1 g

------------------------------

Mit bud:

(17,5 + 11 + 1,5 + 0,1 g) / 4 = 7,525 g

Jeg beregner volumenet:

7,525 g / 1,5 g/cm3 = 5,016 cm3

Jeg kan ikke komme videre herfra... Umiddelbart gæt:

5,016 cm3 / /3,7 cm2 * 750 mg) = 0,0018 mg/cm = 0,018 mg/mm ???


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2016 af SuneChr

Oplysningerne om filmovertrækkets sammensætning skal vel bruges i et andet spørgsmål i opgaven? *)
Densiteten    1,5 g/cm3  =  1500 mg/cm3 = 750 mg/0,5 cm3
Tabletten skal så have rumfanget 0,5 cm3
Kaldes tykkelsen δ cm, hvor overfladen er 3,7 cm2 , har vi
δ·3,7 cm2 = 0,5 cm3
δ ≈ 0,135... cm
____________
*)  Så kan jeg forestille mig, at man i anden del skal beregne komponenternes masseandele i en tablet.


Svar #2
12. februar 2016 af teknom (Slettet)

Nu har vi beregnet den teoretiske tykkelse, så nu skal jeg beregne den teoretiske mængde.

Jeg har i en tidligere opgavet beregnet tykkelsen af filmvæsken til at være 0,0203 mm, hvilket er korrekt (det er ikke den teoretiske).


Svar #3
12. februar 2016 af teknom (Slettet)

Se bort fra #2. Det jeg har lavet er rigtigt nok. Det er blot det med fed, der er forkert. Min underviser skriver følgende, da de 750 mg skal indrages på en eller anden måde:

5,016 cm3 / (3,7 cm2 * 750) =

og så skrier han: der er mere end 1 tablet... Så forstår ikke helt, hvad han mener? 

Jeg skal dernæst beregne den teoretiske mængden af filmvæske. Den ikke tereoretiske er tidligere blevet beregnet til 0,0203 mm


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2016 af SuneChr

Bring hellere opgaven i sin originale tekst. Jeg har lidt svært ved at forholde mig til de facts, du nævner. 


Skriv et svar til: Tykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.