Matematik

Opgave med cosinus funktion

04. maj 2016 af JonasKyhnæb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg ville hører om nogle kunne hjælpe mig med den vedhæftede opgave. Søger en metode at løse den som ikke er grafisk. Forstiller mig, at man kan løse l(r)=0, men man får mange værdier ud på denne måde grundet cosinus gentagelsen. Hvordan kan det gribes an?

Vedhæftet fil: lyskryds.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2016 af peter lind

Det er korrekt at du skal løse ligningen L(r) = 0. Der er uendelig mange løsninger til den ligning; men den er jo periodisk så den kan nemt udtrykkes ved et heltal * periode


Svar #3
04. maj 2016 af JonasKyhnæb (Slettet)

Men hvordan vil delopgave a) løses f.eks? Man skal vel ikke prøve sig frem med vilkårlige heltal til man rammer den rigtige x-værdi? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2016 af hesch (Slettet)

De "2,23" er blot en tidsforskydning. Glem den i første omgang, det ændrer ikke på tidsintervaller.

Der står så:

L1(r) = 1,94*cos(0,024r) + 0,16

Divider ligningen med 1,94, for det ændrer jo ikke på hvornår grafen skærer 0:

L2(r) = cos(0,024r) + 0,08247

Sæt x = 0,024r

L3(x) = cos(x) + 0,08247

L3(x) = 0  →

cos(x) = -0,08247   →  

x = cos-1(-0,08247) = 1,6534   ( her skifter lyset til rødt )

Cos funktionen har med enhedscirklen at gøre ( you know? ), og ses på den kan man se at lyset må være rødt i tiden Δx = ( π -1,6534)*2 = 2,9764. Tidsintervallet for rødt er altså:

Trødt = Δx = 2,9764

Δx = 0,024*Δr   →    Δr = 41,667*Δx = 124,02 år


Svar #5
04. maj 2016 af JonasKyhnæb (Slettet)

#4 

Tak for detaljeret svar. Som jeg ser det nu er der  ikke taget højde for, i det i overstående, at beskeden blev modtaget til tiden r=0. Men 124,02 blot er hele intervallet hvor der er rødt. Er det korrekt? Skal der ikke tages højde for dette, da man i b) skal finde ud af hvor længde der var rødt, inden den aften, altså fra minus-værdierne på x-aksen frem til tiden r=0 (0,0)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2016 af hesch (Slettet)

For at få reel tid, adderer du blot de "2,23" igen, fjernet fra L(r) til L1(r). ( enheden er år ).


Svar #7
04. maj 2016 af JonasKyhnæb (Slettet)

Tak. Hvorfra kommer de 41,667 i den sidste udregning i #4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. maj 2016 af hesch (Slettet)

Δx = 0,024*Δr   →                ( gang med 1/0,024  på begge sider )

Δr = 41,667*Δx = 124,02 år


Skriv et svar til: Opgave med cosinus funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.