Kemi

Elugering - søjle

04. maj 2016 af AnnaLinde (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har et teknisk fagligt spørgsmål.

Jeg har et billede af en søjle. Søjlematerialet er upolært, og derfor binder mit stof sig til det, da det selv er upolært. Derefter skyldes det med vand, hvor stoffet stadig sætter sig på søjlen. 

Nu kommer der dog noget octonal, og derefer elueres stoffet med ud.

Hvordan kan man forklare dette fag-teknisk? Skyldes det bare, at søjlen er upolær, men fordi octonal er mere upolært, vil stoffet hellere binde sig til det, og flyde ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2016 af ChemistryIsKey

Hmm tror man skal passe på med at sige, at nogle stoffer er mere upolære/polære end andre - Det er en ret svær vurderingssag, som kræver flere beregninger.

Men du kan i princippet bruge samme argument som du gør med søjlen. Fordi løbevæsken (octanal/octanol?) er upolær, så vil stoffet blande og binde sig med væsken, og blive skyllet med. Der vil være konkurrence mellem den stationære fase og løbevæsken, men idet væsken er i bevægelse (og derved har mere energi til at løsrive dit stof fra den stationære fase), vil det være mere sandsynligt at stoffet, med tid, vil følge løbevæsken.

Det kan sagtens også være, at din løbevæske er mere upolær end den stationære fase, og det vil naturligvis give anledning til bedre blanding og binding mellem stoffet og løbevæsken frem for stoffet og den stationære fase. Informationen mellem bindingen af stoffet til løbevæsken hhv. den stationære fase, giver også rigtig mange informationer om stoffet, og kvantiseres som en størrelse, man betegner retentionstid (Simpelt sagt: Hvor lang tid er de forskellige stoffer om at nå igennem søjlen). Dette er en vigtig størrelse, når man arbejder med flere forskellige stoffer, da retentionstiden er karakteristisk for hvert stof (relativt til den løbevæske og stationære fase man har valgt).

:)


Skriv et svar til: Elugering - søjle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.