Kemi

lidt hjælp til opgaver

28. juni 2016 af abstin (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej! jeg sad og regnede nogle eksamenssæt, og snublede over disse to opgaver.

3d ved jeg ikke rigtig hvordan jeg skal tage hul på, og i 3e prøvede jeg først med et RICE skema, men fik ikke det rigtige resultat. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juni 2016 af mathon

                                              \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ H_2P{O_4}^{-} \right ]}{\left [ N{H_4}^{+} \right ]\cdot \left [ HP{O_4}^{2-} \right ]}=10^{-2{,}04}

                          {H_2PO_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \; \rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^{+}\, _{\textit{(aq)}}

og
                                              \frac{\left [ HP{O_4}^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3{O}^{+} \right ]}{\left [ H_2P{O_4}^{-} \right ]}=K_{{H_2PO_4}^{-}}

hvor produktet:
                              \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ H_2P{O_4}^{-} \right ]\cdot \left [ HP{O_4}^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3{O}^{+} \right ]}{\left [ N{H_4}^{+} \right ]\cdot \left [ HP{O_4}^{2-} \right ]\cdot \left [ H_2P{O_4}^{-} \right ]}=10^{-2{,}04}\cdot K_{H_2P{O_4}^{-}}

                              \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ H_3{O}^{+} \right ]}{\left [ N{H_4}^{+} \right ]}=10^{-2{,}04}\cdot K_{H_2P{O_4}^{-}}

                              K_{N{H_4}^+}=10^{-2{,}04}\cdot K_{H_2P{O_4}^{-}}

                              10^{-9{,}25}=10^{-2{,}04}\cdot K_{H_2P{O_4}^{-}}

                              K_{H_2P{O_4}^{-}}=\frac{10^{-9{,}25}}{10^{-2{,}04}}=10^{-7{,}21}                             


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. juni 2016 af mathon

3d)
                                            \frac{x^2}{\left ( 0{,}4-x \right )\cdot \left ( 0{,}2-x \right )}=10^{-2{,}04}\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}2

                                            x=0{,}024514

                                            \left [ NH_3 \right ]=\left [ H_2P{O_4}^- \right ]=x=0{,}024514\; M    

                                            \left [ N{H_4}^+ \right ]=(0{,}4-x)\; M=0{,}375486\; M         

                                            \left [ HP{O_4}^{2-} \right ]=(0{,}2-x)\; M=0{,}175486\; M             


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. juni 2016 af mathon

3d) fortsat

                                          \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ H_3{O}^{+} \right ]}{\left [ N{H_4}^{+} \right ]}=10^{-2{,}04}\cdot K_{H_2P{O_4}^{-}}=10^{-9{,}25}

                                          \left [ H_3{O}^{+} \right ]=10^{-9{,}25}\cdot \frac{\left [ N{H_4}^+\right]}{\left [ NH_3 \right ]}=10^{-9{,}25}\cdot\frac{0{,}375486}{0{,}024514}=8{,}6135\cdot 10^{-9}

                                          pH=-\log\left ( 8{,}6135\cdot 10^{-9} \right )=8{,}06


Skriv et svar til: lidt hjælp til opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.