Kemi

kemi- kvantetal

26. september 2016 af gacie97 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der ved hvordan man kan svare på disse spørgsmål?

1. Hvad er kvantetallene for en elektron der skrives som: 2p1

2. Hvordan skrives en elektron med kvantetal (3,2,2,-½)

3. Afstem i sur væske reaktionen:

Ti3+ (aq)  +   MnO4-(aq)  → TiO2+(aq) + Mn2+(aq)

Hvilke sæt koefficienter foran Ti3+,  MnO4-,   TiO2+, Mn2+ kan optræde i en korrekt afstemt redoxligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2016 af ChemistryIsKey

1.

Du har fire kvantetal;      n, l, ml og ms.

n er hovedkvantetallet, og angiver hvilken skal/energitilstand elektronen befinder sig i. I tilfældet for 2p1 elektronen, kan du se, at du er i 2. skal, hvorfor n = 2.
l er det azimutale kvantetal og kan antage heltallige værdier fra 0 op til n - 1. I dette tilfælde (fordi vi er i 2. skal) kan l altså være 0 eller 1. Det azimutale kvantetal er karakteristisk for hvilken orbital man befinder sig i (l=0 er en s orbital, l=1 er en p orbital, l=2 er en d orbital etc.). I dette tilfælde er du i en p orbital, så l = 1.
ml er det magnetiske kvantetal, og angiver meget groft sagt den rummelige orientering af den orbital du er i (der er f.eks. 3 p orbitaler; px, py og pz som alle er ortogonale i et kartesisk koordinatsystem). ml kan antage heltallige værdier fra             {-l ... 0 ... l}, og i dette tilfælde er det altså ml = {-1, 0, 1} svarende til de tre mulige p orbitaler i en enkelt skal.
Det sidste kvantetal ms er spinkvantetallet, og angiver altså spinnet for elektronen man kigger på (HUSK at to elektroner i samme orbital SKAL have modsatte spin!). Spinkvantetallet kan være ±1/2.

For at opsummere, så kan den nævnte elektron have følgende kvantetal;

     (n, l, ml, ms)  =  (2, 1, {-1, 0, 1}, {-1/2, 1/2})

Du kan se, at der er mange muligheder, fordi den rummelige orientering og spinnet af elektronen ikke er oplyst :)

2.

Vha. de "regler" jeg har skrevet ovenfor, burde det være ok at finde ud af. Du er at du er i 3. skal (n=3) og der er tale om en d orbital (l=2). Desuden har du nu den rummelige udstrækning, og man kan (med lidt erfaring) sige, at det enten drejer sig om en dxy eller dx2-yorbital, da ml = 2 (dette bruger man dog ikke normalt i afslappet ikke-teoretisk kemi :)).

For at opsummere: Vi er i 3. skal i en d orbital, så elektronen skrives:         3d1

3.

Burde være en simpel redox, får det til;

     MnO4- (aq) + 5 Ti3+ (aq) + H2(l) --> Mn2+ (aq) + 5 TiO2+ (aq) + 2 H+ (aq)

Tror ikke jeg forstår det sidste spørgsmål. Forholdet mellem Mn-forbindelser og Ti-forbindelser skal i hvert fald være 1:5.

Håber det kan hjælpe :)


Svar #2
26. september 2016 af gacie97

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: kemi- kvantetal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.