Fysik

Densiteten af vodka (Archimedes lov)

29. september 2016 af Grammatik (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er helt blank i den her opgave:

Jeg har et lod, som er vedhæftet en kraftmåler i luft, og så har jeg et glas vand med vodka, som jeg gerne vil bestemme densiteten på ved brug af Archimedes lov (Fop = mfortrængt vand * g). Kraftmåleren har målt den resulterende kraft på loddet hhv. i luften og i vodkaen:

Fluft = 1,54 N

Fvodka = 1,38 N

Derudover får jeg at vide, at loddets rumfang er 17,5 cm3.

Hvordan gør jeg for at finde densiteten af vodkaen, når jeg kun har de tre oplysninger at tage udgangspunkt i?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Forskellen på de to kræfter er opdriften. Den kommer fra den væskemængde, loddet har fortrængt, så du finder massen af denne væskemængde ved at dividere med tyngdeaccelerationen (Husk: F = m*g). Når du har massen og rumfanget, kan du regne massefylden ud.


Svar #2
29. september 2016 af Grammatik (Slettet)

Okay, tak skal du have. Så fremgangsmåden må være som følgende:

Fop = 1,54 N - 1,38 N = 0,16 N

mv = Fop / g <=> 0,16 N / 9,82 m/s2 = 0,016 kg = 16 g

p = mv / V <=> p = 16 g / 17,5 cm3 = 0,93 g/cm3


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2016 af mathon

#2
          …hvilket er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

#2 Korrekt og meget fint stillet op. Brugen af enheder er fint gennemført.


Skriv et svar til: Densiteten af vodka (Archimedes lov)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.