Biologi

Hvorfor nedsætter rygning og astma lungefunktionen

25. oktober 2016 af fie771 - Niveau: B-niveau

Hejsa!

Jeg skal forklare hvordan at rygning og astma påvirker ens lungefunktion men jeg kan ikke finde information om det. På nettet står der bare "Rygning nedsætter lungefunktionen" uden videre forklarning. På forhånd takker :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2016 af Dexter97 (Slettet)

Ved ikke hvor meget hjælp det her er, men lavede en gang en opgave om nikotin, alkohol og koffeins virkning på nervesystemet, den er her. Ved ikke om det kan hjælpe noget men det er lige mit bedste bud :) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2016 af DrNielsen

Asthma er en kronisk inflammation i lungerne. Ved inflammation hæver det afficerede væv. Luftvejene indsvævres og lungefunktionen nedsættes.

Jeg vil tro det er nogenlunde det samme der sker ved rygning. 

Mange års rygning udløser som regel KOL som omfatter bronkitis og emfysem(tab af elastisk væv). I dette tilfælde nedsættes lungefunktionen fordi lungerne ikke passivt kan trække sig sammen igen. Det betyder at disse folk ikke kan komme af med luften.

Derudover kunne jeg forestille mig at rygning fylder lungeparenchymet op med kemikalier der besværliggør udvekslingen af ilt :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Cigaretrøg indeholder mange kemikalier, der går ind og påvirker ens krops måde at filtere og udrense luft i lungerne. Røgen irriterer lungerne, hvilket fører til en overproduktion af mucus (slim). Det lammer også cilia, hvilket medfører en ophobning af giftstoffer og mucus lungerne, hvilket hæmmer lungefunktionen. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2016 af DrNielsen

Gode observationer! Det er nemlig lige nøjagtig det der sker ved inflammationen som ses ved astma, bronkitis samt ved kontakt med irritanter som eksempelvis tjære :-)

Skriv et svar til: Hvorfor nedsætter rygning og astma lungefunktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.