Kemi

Går ionerne sammen?

15. februar 2006 af Snemanden (Slettet)
Hejsa
Vi har lavet en kemiøvelse, hvor vi blandede følgende:
"Fyld ca. 200 mL demineraliseret vand i en 250 mL konisk kolbe. Tilsæt 10 mL 0,1 M Fe(NO3)3 og derefter 10 mL 0,1 M KSCN. Rør rundt med en spatel."

Vi så, at farven gik fra klar til rød, hvilket jeg ved skyldes at jern(III)ionerne reagerer med thiocyanationerne (SCN-), hvorved der dannes en kompleks ion (FeSCN2+), som er rød.

Men hvad med de andre ioner, går de ikke også sammen? Men har det overhoved nogen betydning?

Er bare nysgerrig, men på forhånd tak :)
//Sarah

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2006 af hydrogen (Slettet)

Mit gæt er, at de resterende ioner er opløselige i vand. Ligesom når man blander sølvnitrat med salt:
AgNO3 (l) + NaCl (aq) --> AgCl(s) + NaNO3(aq)

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

kaliumnitrat er et letopløselligt salt, så det har ingen betydning i denne sammenhæng,

generelt er der flg regler (som har stor (men ikke almen) gyldighed)

alkalimetal-salte er letopløselige
nitrater er letopløselige

Kalium er et alkalimetal, og denne nitratforbindelse må derfor forventes at være letopløselig, hvilket bekræftes af et kig i databogen, hvor dens opløselighed findes til 32g/100ml

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2006 af hydrogen (Slettet)

Er det egentlig forkert at sige "at de resterende ioner er opløselige i vand".? Giver det mening, eller skal jeg sige saltene, frodo?

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

det giver faktisk ikke mening, for det er saltet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2006 af hydrogen (Slettet)

Hmm ja, problemet er jo bare at de aldrig har dannet en salt. Så det er jo list misvisende at skriv NaNO3 (aq). Så kan jeg vel bare skrive Na+(aq) + NO3-(aq)

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. februar 2006 af hydrogen (Slettet)

en = et
list = list

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

det er ikke noget problem.

For hvis saltet KNO3 er letopløseligt i vand, vil der naturligvis ikke være noget bundfald.

Men hvis du tænker på om det er bedst at skrive:
AgNO3 (ag) + NaCl (aq) --> AgCl(s) + NaNO3(aq)
eller (bemærk Ag(NO3) er (aq) ikke (l))
AgNO3 (aq) + NaCl (aq) --> AgCl(s) + Na+(aq) + NO3-(aq)

så er det da bedre at være konsekvent, da AgNO3 og NaCl jo også er opløst:

Ag+ (aq) + NO3-(aq)+ Na+(aq) + Cl-(aq)--> AgCl(s) + Na+(aq) + NO3-(aq)

men så kan man jo spørge sig selv hvorfor du så skulle medtage tilskuerionerne Na+ og NO3-, og kun have:

Ag+(aq) + Cl-(aq) --> AgCl(s)

Du må selv bestemme

Svar #8
15. februar 2006 af Snemanden (Slettet)

Lige et lille spørgsmål mere :)
Hedder FeSCN2+ ikke thiocyanatjern(III)-ion?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. februar 2006 af hydrogen (Slettet)

Åh ja, det kan jeg godt se.

Det med AgNO3 (aq) var en lille tanketorsk.

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

jeg ville kalde den:

monothiocyanatoferrat(III)

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

#10 til #8

Brugbart svar (0)

Svar #12
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

vær i øvrigt opmærksom på, at det der overvejende forårsager den røde farve er komplekset:

Fe(SCN)3(OH2)3

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

#10. Nej, thiocyanatojern(III) eller mere korrekt: pentaaquathiocyanatojern(II).

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

#13. selvfølgelig pentaaquathiocyanatojern(III).

Brugbart svar (0)

Svar #15
15. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Eller superkorrekt: pentaaqua(S-thiocyanato)jern(III). S'et viser at bindingen går fra S til Fe. Thiocyanationen kan nemlig også koordinere gennem N.

Brugbart svar (0)

Svar #16
15. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu vi er ved flueknepperiet, så er S-thiocyanato underforstået da hvis den koordinerede via N, ville den hedde isothiocyanato

Fe-S-CN versus Fe-N=C=S

Brugbart svar (0)

Svar #17
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

hvornår anvender man så de latinske betegnelser?

altså ferrum i stedet for jern?

Brugbart svar (0)

Svar #18
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

er det kun hvis forbindelsen er negativ.
Vil det i givet fald hedde

tetrachloroferrat(III) for FeCl_4^{-}

Brugbart svar (0)

Svar #19
15. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Ja, det er når den komplekse ion er negativ. 7 metaller får latinsk navn argentat, aurat, cuprat, ferrat, mercurat, plumbat og stannat. Andre beholder deres navn men tilføjes -at. Fx tetrachlorocobaltat(II).

Brugbart svar (0)

Svar #20
15. februar 2006 af frodo (Slettet)

det må jeg tage og få styr på. Det går ikke at jeg ikKe ved lidt om det

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.