Andre fag

Sabbatår eller ej - og hvorfor?

18. juni 2006 af MiaMette (Slettet)
Så er 3g ovre for manges vedkommende, og langst størstedelen (?) vælger at tage et sabbatår.

Hvad kan fordelene og ulemperne være ved et eller flere sabbatår, og hvad skal man lave i sådan en sabbatår (arbejde/opleve/tjene point til kvote 2?)?

Jeg vil gerne høre DIN mening.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2006 af AllstarHo (Slettet)

Jeg regner klart med at tage et sabbat år, når jeg bliver færdig med gymnasiet næste år, bare fordi det giver en en mulighed for at opleve noget og komme væk fra det trivielle studiemiljø man har været en del af så længe. Efter min rejse, vil jeg bruge resten af året på at arbejde og spare sammen til fremtiden.

Jeg kan ærlig talt ikke se nogen ulemper ved at tage et sabbatår, udover at man måske kommer for langt væk fra studiemiljøet og har svært ved at komme tilbage ind i det..

- Det er min holdning..=)

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Jeg tror for os snart studenter er det vigtigt at man tænker over hvad man ønsker at læse til bagefter.. der kommer jo meget strenge regler i 2008 og har man ikke et fornuftigt snit så kan man næsten ikke tillade sig at holde pause HVIS man vil ind på nogen af de uddannelser som mange andre også vil... jeg går fx igang med det samme fordi jeg ved at jeg har mange flere muligheder nu med det snit jeg har end jeg ville ha' om 1-2 år...

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2006 af Roman Garcia

Fordele: 1)Man får gymnasiet lidt på afstand og får formentlig endnu mere lyst til at gå i gang med en videregående uddannelse, når man har været et år væk fra skole-arbejdet. 2) Man bliver muligvis mere afklaret med sig valg af uddannelse. 3) Man kan tjene nogle penge, hvilket er meget vigtigt, da man sjældent kan få tingene til at løbe rundt på en SU. Specielt ikke når der skal købes bøger. 4) Man har mulighed for at se noget af verden. Man får formentlig ikke samme mulighed for at rejse rundt i verden, da man efter endt uddannelse ofte har forpligtelser i DK.
Ulemper: Har lidt svært ved at se nogen. Måske at man bliver et år senere færdig, men det kan man jo alligevel ikke sige med sikkerhed, da man alligevel sjældent fuldfører på 5 år. Ofte vil manglen på penge (som man kunne have tjent i sabbatåret) betyde, at man tager arbejde ved siden af studiet, hvilket ifølge undersøgelser er en af hovedårsagerne til længere studietid. Så det er altså ikke sikkert, at et sabbat år vil betyde, at man er et år ældre, når man er færdig.

Det skal lige for en god ordens skyld også understreges, at regeringen overhovedet ikke har noget imod sabbat år. De mener bare ikke, at man skal tage 3.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2006 af Zir (Slettet)

Der er jo mange gode fordele ved at tage èt sabbatår.

Ulemperne kan i teorien være:

- Virksomhederne vil sikkert hellere have en ung kandidat med samme kvalifikationer som en ældre kandidat

- Efter uddannelse kommer du til at tjene flere penge end sammenlignet med jævnaldrende

- Du gør samfundet en stor tjeneste :)


Der er selvfølgelig ikke taget højde for en masse andre faktorer, såsom økonomi under uddannelse og hvor klar man er til at tage en lang uddannelse.

Men hvis man føler man er klar til at læse videre, så skal man da gøre det !!

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2006 af TheKo (Slettet)

Roman Garcia har vist sagt det meste.

Personligt har jeg brugt de sidste 14 (ud af 19) år på at gå i skole. Jeg er træt af det, for at sige det rent ud. Et sabbatår gør at jeg kan få prøvet kræfter med et vikarjob (hvis jeg får et selvfølgelig...) og inden da arbejde som fuldtidsmedarbejder på min arbejdsplads; 8-16 arbejde er noget jeg ikke kender til så det bliver spændende.

Til november tager jeg så på den backpackertur jeg har drømt om så længe. Det er lang tid siden at jeg har glædet mig så meget til noget og det er grund nok til et sabbatår.

Når jeg kommer hjem i april/maj er der også god tid til at forberede mig på at flytte hjemmefra.

Som de andre også skriver, hvad er der at tabe?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2006 af Thork (Slettet)

Er stort set enig med Roman Garcais fordele, men der er ingen af dem, der tynger mig; 1) Jeg er ikke skoletræt 2) Jeg er afklaret om valg af studie 3) Penge kunne blive et problem, men det afgør ikke mit studievalg på nogen måde.. Der er altid en udvej.. 4) Jeg har boet 2-3 år i udlandet.

Jeg tror de største ulemper ligger indenfor det faglige område.. Jeg ved hvor meget studieteknik + faglig viden jeg mister i løbet af en sommerferie, så jeg tør slet ikke tænke på, hvor langt væk det er, hvis jeg holder 14 måneders pause..

Alt i alt synes jeg bare man skal gøre, hvad man har mest lyst til.. Det er som regel det man har størst succes med :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2006 af Cohn (Slettet)

#2

Kender du en hjemmeside, hvor man kan se, hvad resultatet af stramningerne bliver?

Og ja, jeg skal mindst have 2 sabbatår.. Det må da være i enhver uddannelsesinstitutions/virksomheds interesse, at man opnår andre erfaringer, end blot skole - skole - skole..
Dette er dog ikke grunden til mine sabbatår - Jeg er simpelthen bare så p.... træt af at gå i skole :)

Men har man lysten og motivationen, synes jeg bare det er fint at fortsætte direkte efter sommerferien.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2006 af marielouise87 (Slettet)

Jeg regner heller ikke med at tage et sabbetår, især på grund af adgangskravs-ændringerne. Jeg har allerede været udvekslingsstudent og boet i udkandet et år (mellem folkeskole og gymnasiet), og kan ikke se hvordan et år ekstra skulle gøre mig mere afklarte mht hvad jeg vil.. Jeg ved det ikke endnu, men hvis jeg går igang tidligt, med noget som fænger min interesse, kan jeg jo også bedre "tillade" mig at skifte om, hvis jeg kommer på andre tanker - hvilket jeg synes er en rar sikkerhedsventil. Deudover er der jo masser af muligheder for at rejse i forbindelse med studiet på mange uddannelser...

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2006 af Roman Garcia

#6
Hvis man er afklaret og har fået set det af verden, man gerne vil se, så ser jeg heller ikke nogen grund til at tage et sabbatår.
Det kommer naturligvis an på hvilket studie man skal læse, men bøger er som regel en tung post. Da jeg påbegyndte mit studie, skulle jeg af med lidt over 6000. Det er et beløb su'en ikke tager højde for. Derudover er der ofte store omkostninger forbundet med at flytte hjemme fra. Dog vil jeg give dig ret i, at det ikke skal være pengene, som bestemmer om man skal tage et år på arbejdsmarkedet eller begynder direkte. Banken er ofte villig til at låne penge ud, når man er trængt.

Med hensyn til studieteknik og faglig viden, mener jeg ikke, at du har noget at frygte. Ja, man går hurtig hen og bliver lidt sløv over sommerferien, og det bliver naturligvis ikke bedre af, at man ikke beskæftiger sig med skole i et år. Dog er det primært ny viden, man tilegner sig ved en videregående uddannelse, og derfor behøver man ikke at frygte, at man glemmer alt det man har lært i gymnasiet. Alt afhængigt af studiet, så er det formentligt begrænset, hvor meget man skal bruge de faglige viden, man tilegner sig i gymnasiet. Det er som nævnt ny viden, man får i hovedet, og den sløvhed man eventuelt skulle have, bliver hurtigt rystet af.

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2006 af Santi (Slettet)

#2
Det du siger der er faktisk ikke hele sandheden. Jeg har via forskellige kanaler hørt at man fra politisk side overvejer at lave en ordning der gør at ingen af dem, der afslutter gym i 2007, bliver "klemt" i den nye reform, hvis de tager et sabbatår eksempelvis. Men om de er noget frem til noget resultat ved jeg desværre ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. juni 2006 af jordbærelefant (Slettet)

Jeg tager direkte på ruc. Jeg vil det gerne og har derfor ikke lyst til et sabbatår. Samtidig kan jeg komme ud og rejse på 3. semester og det glæder jeg mig til. Hvis jeg vidste at jeg skulle læse i dk i 3 før der skete noget andet, ville jeg overveje sabbatår mere. Jeg kan ikke se at penge er et stort problem, jeg har sparet en del penge sammen på su det sidste år og før det sparede jeg også sammen. Jeg kender flere som også har sparet sammen på su, selvfølgelig kræver det et arbejde ved siden af, men med max 10 timer om ugen kan det godt lade sig gøre. Hvis jeg skulle tage et sabbatår skulle jeg finde det sted at bo i kbh eller omegn (svært), som er billigt nok til at jeg fortsat kan spare sammen til rejsen (rigtig svært). For mig ville sabbatår være rigtig beværligt og selvom det sikkert også er sjovt så brænder jeg ikke så meget for det. Jeg glæder mig til at komme igang med noget andet end gymnasiet og det er ruc jo.

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. juni 2006 af hund (Slettet)

Tager direkte på CBS, hvor jeg skal læse HA(mat). Først og fremmest fordi jeg føler, at jeg (ENDELIG) har fået den rette holdning til det at studere. Men også fordi det kan være decideret farlig at tage et sabbatår. For med mindre du virkelig er god til at lægge låg på dit forbrig, så vil du helst sikkert ikke kunne styre det, når du får så mange penge mellem hænderne - for det er virkelig mange penge! De fleste har måske boet hos mor og far i deres gymnasie-tid og har ikke haft nogen videre udgifter. Ærgeligvis gælder det også ens indtægter, så lur mig, om de fleste ikke vil bruge alle de "let" tjente penge i sabbatåret, når man føler, at man har levet som asket i 3 år.

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juni 2006 af Roman Garcia

Man kan nå at tjene rigtig mange penge på et sabbat år, og da man ikke har udgifter, så skal man lægge sig i selen for at få brugt alle pengene. Naturligvis går en eventuel rejse hårdt ud over økonomien. Dog har langt hovedparten stadig penge til indskud, bøger og noget i den stil. Det er store udgifter, som er svære at løfte, hvis man ikke har lidt penge i baghånden. Eksempelvis skulle jeg betale 14000 i indskud, der hvor jeg bor nu, og så skulle jeg betale 6000 for bøger det første år. Selvom jeg godt ved, at det er meget i indskud (forholdsvis stor lejlighed), så er det altså mange penge, hvis man kun har SU'en. Udgiften på bøger falder dog ofte, jo længere man kommer hen på studiet.
Hvis I er fast besluttet på at begynde direkte, så synes jeg også I skal gøre det. Det ville jo være dumt at tage et sabbatår, hvis man ikke gider.
Dog er der mange, som frygter et sabatår, og det ser jeg overhovedet ingen grund til. Hvis man blot tager et år fri, så tvivler jeg på, at det kan have nogen negativ effekt.

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2016 af MisterHof (Slettet)

Jeg er på en videregående uddannelse nu, men valgte, at tage et sabbatår inden jeg læste videre. 


Jeg var både i Forsvaret og aftjene værnepligt også på sprogrejse til USA. 

Begge dele har været med til, at modne mig meget, og gøre mig klar, til det "næste" skridt. 

Forsvaret aftjente jeg på Bornholm og Sprogrejsen bookede jeg gennem eurostudy. En opfordring herfra er at tag det sabbatår, da det vil gavne dig på den lange bane. Det handler jo ikke kun om at gå i skole, men også at opleve noget ;) 


Skriv et svar til: Sabbatår eller ej - og hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.