Biologi

et par spørgsmål!

14. oktober 2006 af Liv2004 (Slettet)
1) er der ikke nogen som ved hvordan man kan beskrive opbygningen af en biologisk membran -her under dens symetri.

2)
beskrive transport over membran af vand

3)
forklare hvordan membranfluiditeten afhænger af arten af fedtsyreren i fosfolipiderne og af kolesterolindholdet.

på forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2006 af Heiko (Slettet)


1) Cellemembranen er den tynde hinde, som omgiver cellen, dens vigtigeste opgave er at regulere hvilke stoffer der passerer ind og ud af cellen. Cellemembranen er opbygget af fedt og fosfat opbygget af et dobbeltlag som kaldes phospholipid. Phospholipid er på den ene side hydrofob, altså ikke opløselig i vand, og på den modsatte side hydrofil, hvilket betyder at den kan opløses i vand. Den hydrofile side vende ind mod cytoplasmaet i cellens indre og ud mod den aller ydereste del af membranen, det vil sige at det er den hydrofobe del som sidder midt i membranen, og det forhindre vandopløselige stoffer i at passere membranen. På overfladen af cellemembranen er der nogle vigtige receptormolekyler, som gør at cellen kan regulere forskellige stoffer, som fx hormoner.

2)
Osmose er en passiv transport af vand gennem en semipermeabel membran, det vil sige en membran som alle stoffer ikke kan trænge igennem. Vandet bevæger sig fra høj væskekoncentration til lav væskekoncentration, hvilket svarer til fra lav stofkoncentration til høj stofkoncentration. Dvs. at hvis vi har en celle med en høj koncentration af et specifikt stof i forhold til udenfor cellen, så vil vandet ved hjælp af osmose diffundere ind i cellen indtil der er osmotisk ligevægt, dvs. at koncentration af stoffet er den samme udenfor cellen som indeni cellen. Osmotisk tryk, er den tryk vandet udøver på den membran det skal passere, jo større koncentrationsforskellen er, jo større er det osmotiske tryk.

3'eren ved jeg ikke helt hvad der menes med, men håber du kan bruge dette. Det er dog bare noget jeg har kopieret ind fra en gammel rapport, så ved ikke om det passer helt ind under disse spørgsmål :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. oktober 2006 af pededrengen (Slettet)

Kommentar i svar # 1
1) Cellemembranen er den tynde hinde, som omgiver cellen, dens vigtigeste opgave er at regulere hvilke stoffer der passerer ind og ud af cellen. Cellemembranen er opbygget af fedt og fosfat [opbygget af et dobbeltlag som kaldes phospholipid].... = [er upræcist formuleret], jeg ville nok skrive bimolekylært fosfolipid-lag istedet.

Til spg. 3)
- kortere hydrocarbon "tails" ---> mere fluid
- flere dobbelt bindinger ---> mere fluid
- mindre kolesterol ---> mere fluid
Find selv på en elegant måde at formulere ovenstående på!

God søndag

Skriv et svar til: et par spørgsmål!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.