Kemi

Tetrachlormethan

20. november 2006 af wwwhej (Slettet)
Hej alle..

Håber at der er nogle kloge mennesker som kan hjælpe mig med denne opgave:

Det organiske opløsningsiddel tetrachlormethan,CCl4 kan fremstilles ud fra methan CH4 og chlor efter reaktionsskemaet:

CH4(g) + 4 Cl2(g) --< CCl4(l) + 4 HCl(g)

Der tages 100 kg CH4 i anvendelse. Udbyttet af reaktionen antages at være 85%
a) hvor mange L CCl4(l) kan der fremstilles?

b) hvor mange m^3 (40C, 1bar) Cl2 skal der bruges?

Den dannede HCl neutraliseres ved at lede gassen gennem en opløsning af NaOH

c) beregn massen af den mængde NaOH(s) som er nødvendig til neutralisationen

Kan ikke finde ud af nogen af opgaverne så håber nogen kan hjælpe..!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2006 af mathon

CH4(g) + 4 Cl2(g) --> CCl4(l) + 4 HCl(g)
af reaktionsskemaet ses:

1_Mol CH4(g) ækvivalerer 1_Mol CCl4(l) eller

16_g CH4(g) ækvivalerer 142_g CCl4(l) (teoretisk)

100 kg CH4 ækvivalerer: 100 kg/(16_g)*142_g CCl4(l)*0.85 (udbytteberegnet)
100 kg CH4 ækvivalerer 754.375_kg CCl4(l)

CCl4's massefylde ved 20_C er 1.596_kg/L, hvoraf:
der produceres 754.375_kg/(1.596_kg/L) = 472.67_L

Svar #2
20. november 2006 af wwwhej (Slettet)

mange tak for hjælpen..kan nogen hjælpe med de andre.??

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2006 af mathon

1_Mol CH4(g) ækvivalerer 4_Mol Cl2(g) eller

16_g CH4(g) ækvivalerer 4_Mol Cl2(g)
.........................................................
1_Mol gas ved 1_bar og 273_K fylder 22.7_L
1_Mol gas ved 1_bar og (273+40)_K fylder 22.7_L/273*313=26_L
hvilket anvendes i de fortsatte beregninger
.........................................................
16_g CH4(g) ækvivalerer 4*26_L = 104_L Cl2(g)

100_kg CH4 ækvivalerer 104_L/(0.016_kg)*100_kg=650000_L

650000_L*10^(-3)_m^3/L = 650_L Cl2(g)..(40C, 1_bar)

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2006 af mathon

650000_L*10^(-3)_m^3/L = 650_L Cl2(g)..(40C, 1_bar)

rettes til

650000_L*10^(-3)_m^3/L = 650_m^3 Cl2(g)..(40C, 1_bar)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2006 af mathon

CH4(g) + 4 Cl2(g) --> CCl4(l) + 4 HCl(g)
af reaktionsskemaet ses:

1_Mol CH4(g) ækvivalerer 4_Mol HCl(g)

16_g CH4(g) ækvivalerer 4_Mol HCl(g)

100_kg CH4 ækvivalerer 4_Mol/(0.016_kg)*100_kg=25000_Mol HCl(g)

af HCl(g) + NaOH(aq) --> NaCl(aq) + H2O ses:

1_Mol HCl(g) ækvivalerer 1_Mol NaOH(aq)
25000_Mol HCl(g) ækvivalerer 25000_Mol NaOH(aq)

1_Mol NaOH(s) = 40_g NaOH(s)

25000_Mol NaOH(s) = 25000_Mol*0.040_kg/Mol=1000_kg = 1_ton NaOH(s)


Skriv et svar til: Tetrachlormethan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.