Geografi

HEDE

04. maj 2007 af Lisa02 (Slettet)
Er hede naturskabt eller kulturskabt?

På wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Hede står der at det er menenskeskabt dvs. et kulturlandskabs. Men andre steder står der at det er naturskabt?

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2007 af iB (Slettet)

Det ligner da godt nok en fejl på Wiki! Heden er da netop på tilbagetog pga stort set hele Danmark i dag er kultiveret. Jorden i midt og vestjylland er meget mager, og dette vil jeg da holde på, er bagrunden for der historisk var hede i dette område?

Jeg vil så absolut holde på, at heden er et naturlandskab, og kan meget godt forstå, at du bliver forvirret af artikkelen på Wiki!

Svar #2
04. maj 2007 af Lisa02 (Slettet)

mange tak for hjælpen :-)

Men det er hvad der også står i min bog:

Skovfældningen havde især i Vestjylland store miljømæssige konsekvenser. Næringsstofferne i den sandede jordbound blev hurtigt opbrugt eller udvasket af regnen. Dyrkningen blev derfor opgivet, og bønderne flyttede til nye arealer. Lynghederne bredte sig ud over området, og sandflugt førte til store klitdannelser - ikke bare langs vestkysten, men langt ind i Midtjylland. De vestjyske heder og klitter er ikke natur- men kulturlandskaber. Det samme gælder resten af Danmark. Opdyrkning og bebyggelse har ændret overfladen, så hele landet er blevet forvandlet til et kulturlandskab.

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2007 af iB (Slettet)

Det var da pinligt! Jeg er selv fra vestjylland, og troede jeg vidste det her...

Jeg troede faktisk at man anså heden som naturskabt, men når både din bog og wiki siger det modsatte, kan jeg jo ikke blive ved at holde på det. Beklager misinfoen! Står der evt noget om i hvilken perioden heden opstod?

Svar #4
04. maj 2007 af Lisa02 (Slettet)

Hehe, det gøre da ikke noget at man tager fejlt ;-)
Skulle bare være STENSIKEKR.

Nej, det står der ikke. Men tror det er omkring 1800-tallet.

Brugbart svar (1)

Svar #5
04. maj 2007 af Peden (Slettet)

#4:
Der tror jeg du er forkert på den. Heden blev netop opdyrket i 1800 tallet. Specifikt sagde Dalgas (der var en af hovedkræfterne bag det) at "Hvad udaf tabes, skal indad vindes", med reference til tabet af det der er i dag er nordtyskland.

Brugbart svar (1)

Svar #6
04. maj 2007 af Billal001 (Slettet)

Sikke dog kloge i er, i er nogle gode forbilleder :P

Skriv et svar til: HEDE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.