Kemi

Iodtal i fedt - nogle overvejelser

06. maj 2007 af Einsteinium (Slettet)
Jeg er ved at skrive en rapport om iodtal, og min søde kemilærer har lige fået sneget nogle OVERVEJ! ind i rapporten, men jeg kan sku ikke helt gennemskue det.. Så hvis der er nogen der lige sidder og er kloge, må de meget gerne lige overveje det for mig og så skrive overvejelserne til mig (:

Håber nogen kan hjælpe, den skal afleveres imorgen!

på forhånd tak (:

her er forsøgsvejledningen, hvor de to overvejelser er indskrevet i:

Eksperimentelt
Ca. 0,3 g vindruekerneolie afvejes i en 250 mL kolbe med 0,001 grams nøjagtighed. Olien opløses i ca. 20 mL heptan. Tilsæt med pipette 25,0 mL 0,030 M KBrO3. Dernæst tilsættes ca. 1 g KBr(s) og ca. 20 mL 2M H2SO4.
Luk kolben med parafilm og sørg for grundig omrøring, så det meste af det dannede brom kommer over i heptanfasen til fedtstoffet. Kolben henstilles i mørke i ca. 20 min. (Lys kan få dibrom til at reagere med fedtstoffet og heptanen i en substitutionsreaktion).
I ventetiden bestemmes den anvendte mængde dibrom ved titrering:
Lav først en blanding, som svarer nøjagtigt til reaktionsblandingen bortset fra, at der ikke tilsættes fedtstof. Tilsæt derefter 30 mL 0,2 M KI. Iagttagelser her var, at blandingen først var gul og så kom der brun/rødt bundfald i en lilla væske. Den gule farve skyldes nok vores olie. Det brune bundfald er Br2, og den lilla farve er iod opløst i heptan, der netop er lilla.
Derefter skal den dannede diiod titreres med 0,200 M Na2S2O3. Titreringen udføres under effektiv magnetomrøring. Under titreringen skal diioden nemlig trækkes fra den organiske fase over i vandfasen, hvor titreringsreaktionen foregår.
Der skal måske (overvej!) bruges mere end 25 mL 0,200 M Na2S2O3 så en 25 mL burette skal fyldes op undervejs. Efterhånden som man ser iodfarven blive svagere, skal tempoet i titreringen sættes meget ned. Når iodfarven er næsten forsvundet, tilsættes lidt stivelsesopløsning, og der tildryppes langsomt fra buretten, indtil en enkelt dråbe får den blåsorte iod-stivelsesfarve til at forsvinde. Noter det anvendte volumen i et skema (l. titrering).
Når de 20 minutter er gået, tager man kolben med fedtstoffet frem. Derefter bestemmes dibromoverskuddet ved titrering som beskrevet ovenfor, idet man naturligvis først tilsætter 30 mL 0,2M KI. Denne gang skal der bruges et meget mindre volumen thiosulfatopløsning end i første titrering (overvej!).

Skriv et svar til: Iodtal i fedt - nogle overvejelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.