Kemi

Capsaicin - skriftlig eksamenstræning

23. maj 2007 af joester (Slettet)
Hej
Jeg sidder pt og øver mig lidt til skriftlig kemieksamen og ville høre om der er en der har lavet den første opgave i August 2000-sættet, og kan checke om disse svar er rigtige? Det er den der hedder Capsaicin.

a)4-methyl-1-penten-3-ol

b)Reduktion. Aldehyden reduceres til en primær alkohol
Ud af stof D's fire substituenter der sidder omkring dobbeltbindingen er der to H'er og 2 andre forskellige radikaler, derfor kan den udvise cis-trans (har tegnet dem for at det giver mening)
Derimod har stof B 3 identiske substituenter ud af de 4 hvilket gøre at der ikke kan forekomme cis-transisomeri!

c)Har forklaret navnet ved at navngive hvert radikal for sig, hvormed man kan så ser at det systematiske navn passer!
Molare masse= 153,178 g/mol

d)Masseprocent = 56,86 %
På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2007 af Elisa Fruit (Slettet)

Hej
Jeg har nu også forsøgt mig med samme eksamenssæt og jeg har fået:

a) 4-methylpent-1-en-3-ol som er det samme som dit. Jeg tror godt, man må navngive på begge måder.

b) det samme som dig

c) jeg havde lidt problemer her. Jeg navngav også hvert radikal, men jeg havde problemer med at argumentere for, hvorfor hydroxygruppen er nr. 4 og methoxygruppen 3. Jeg tror man skal uddybe lidt mere end blot navngive radikalerne, og det kunne jeg ikke rigtigt, så det sprang jeg over.
Jeg har dog fået den molare masse til at være 137,178 g/mol. Molekylformlen har jeg talt til C8H11ON og det giver molarmassen: 8*12,01+11*1,008+16,00+14,01 g/mol=137,178 g/mol vil jeg mene.

d) Her undrer jeg mig over, hvorfor du skriver masseprocent. Masseprocent er forholdet mellem en masse af et stof og blandingens masse, men der spørges om afvigelsen i det praktiske udbytte fra det teoretiske udbytte, tror jeg. Der står angiv udbyttet i procent af det teoretiske.
Om ikke andet har jeg fået udbyttet i procent af det teoretiske til 43,54 %.

Jeg har fundet stofmængderne for carboxylsyren og aminen til henholdsvis:
n(syre)=0.0117 mol
n(amin)=0.00886 mol

Da stofmængden af aminen er mindst er dette stofmængden af den dannede capsaicin. Og herfra kan man vha. m=M*n finde det teoretiske udbytte, som jeg har fået til 2,71.

Det giver en afvigelse på ((2,71-1,53)/2,71)*100%=43,54 %

Det kan også være, man bare skal skrive
(1,53/2,71)*100%=56,46 %, og så ligner det dit resultat. Men er det sådan, du har gjort? For jeg roder lidt rundt i, hvordan man beregner de procenter.

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2007 af Elisa Fruit (Slettet)

Har du lavet de andre opgaver i sættet også?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2010 af leiflink (Slettet)

Elisa eller de andre har I lavet de andre opgaver i sættet? har meget brug for hjælp til op 3 i sættet.

ps. i opgave 1.b)  og d): hvad for et  af svarene var rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2014 af TheJapser (Slettet)

@Elisa Fruit

du mangler et O i din molekyleformel m8

molekyleformlen ser således ud:

C8NH11O2


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2017 af Kanin12 (Slettet)

Hvordan har i fået 2,71 i opgave 1d og senere 56,46 %? 
Altså i den opgave, hvor der skal beregnes udbyttet i procent af det teoretiske. 


Skriv et svar til: Capsaicin - skriftlig eksamenstræning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.