Geografi

Strålingsbalance

18. juni 2007 af Gargoyle (Slettet)
Hvorfor er strålingsbalancen forskellig på forskellige bredegrader? På ækvator er der overskud og ved polerne underskud. Hvorfor?

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

Hvilken slags stråling. kosmisk stråling?

Svar #2
18. juni 2007 af Gargoyle (Slettet)

Ja det tror jeg. Min lærer har stillet os spørgsmålet som jeg har skrevet det her. Er bare lost. Han skriver noget med ind- og udstrpling, er det ikke kosmisk?

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

Okay. Det kan have noget at gøre med enten indståling af varmeenergi til jorden eller kosmisk stråling i form at røntgen stråling osv.
Med kosmisk stråling ka det have noget at gøre med at atmosfæren måske er tyndere ved ækvator pga. jordens rotation

Hvis det det har med varmestråling at gøre er det pga. en vis mængde stråling rammen et mindre område ved ækvator end ved polerne.
Tager man 1 km2 ved ækvator rammer mere stråleenergi end på en tilsvarende 1 km2 ved polerne. Dette er pga. indfaldsvinklen.

Brugbart svar (1)

Svar #4
20. juni 2007 af linegry_66 (Slettet)

Det afhænger af solens position ud for ækvator(zenit). Solen stråler er altid stærkest mellem den sydlige og nordlige vendekreds da afstanden herfra og til solen er mindst og dermed også giver en god indstrålingsvinkel. I din lærebog er der helt sikkert et billed af situationen med solen i midten omkranset af 4 positioner som vores jordklode kan befinde sig i.
Det er også indstrålingsvinklen der gør at vi har vintre, da solen i disse måneder har en anden indstrålingsvinkel på DK end om sommeren.

Skriv et svar til: Strålingsbalance

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.