Fysik

SRP: Svingninger

09. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)
Hej.

Jeg skriver i øjeblikket srp om svingninger og differentialligninger og det går godt. Men jeg er stødt på et lille problem. Jeg har lavet nogle forsøg med fjedre der udfører harmoniske svingninger og forinden forsøget opstillet modeller for disse svingninger. I behandlingen af mine forsøg vil jeg afbilde amplituden som funktion af tiden da jeg skal vise om det er en udæmpet eller dæmpet svingning.
Jeg har en graf hvor positionen er afbildet som funktion af tiden, og jeg har ligeledes værdierne for alle mine målinger.
Jeg kan godt finde ud af at aflæse amplituden da jeg så bare tager forskellen på den øverste position og den nederste position og dividerer med 2. Men mit problem er nu: HVAD ER TIDEN SÅ TIL DEN GIVNE AMPLITUDE? Jeg skal jo afbilde amplituden som funktion af tiden, men for det stykke jeg aflæser amplituden har jeg jo masser af tider? Jeg er helt forvirret.

Håber der er en der kan hjælpe.
Tak.

Svar #1
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

ingen? Jeg vil godt kunne sende mine måleresultater hvis det hjælper noget?

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2007 af peter lind

Når du finder amplituden på den måde bruger du i virkeligheden 2 amplituder til forskellige tidspunkter. Det mest korrekte vil være, hvis du kunne sammenligne med hvilestillingen. Hvis du ikke kender hvilestillingen vil det bedste være at finde en matematisk model for problemet og brug regressionsanalyse. Er dette heller ikke en mulighed kan du betragte den angivne amplitude som amplituden til tiden midt mellem de 2 toppunkter.


Svar #3
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad du mener når du skriver at jeg skal samenligne med hvilestillingen? Altså, jeg ved selvfølgelig godt hvad det er, men hvad får jeg ud af at sammenligne amplituden med den?

Svar #4
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Jeg forstår faktisk ikke rigtigt hvordan jeg skal gøre noget af det du skriver?
Jeg havde tænkt over om jeg ikke når jeg havde amplituden, kunne tage tiden imellem den øverste position og den nederste position.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2007 af peter lind

Dit sidste forslag er faktisk det jeg mener med mit sidste forslag.

Sammeligning med hvilstillingen kan nok bedst forklares med følgende eksempel:
Lad hvilestillingen være 5 og lad 12 være et maksimal(minimal) udslag til tiden 22. Så vil amplituden til tiden 22 være 12-7 = 5

Svar #6
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Okay. Men altså, hvilestillingen er jo bare der hvor fres=0. Jeg tror aldrig jeg har regnet med det som en længde. Jeg har hvor lang fjederen er i det den hænger med loddet. Det målte jeg inden forsøget, er det så den længde du mener jeg skal bruge?

Svar #7
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Jeg forstår ikke de tal du har skrevet i din lille udregning, hvorfor altså..

Svar #8
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Hvis jeg nu vælger at gøre det som jeg selv beskriver og har at grafen begynder med en øverst position, så er første tid tiden mellem den øverste og den nederste, men er den næste tid så mellem den næste øverste og den næste nederste eller mellem den nederste(fra starten af) og så den næste øverste. Hvis du kan finde rundt i det:)

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2007 af peter lind

Hvilestillingen er heller ikke en længde; men position. Mere præcist er det den position hvor der ikke er nogle kræfter fra fjedern. Mit tal dækker bare over denne position kan beskrives ved et tal, for eks. kan det være tallet på en meterstok anbragt bag fjederen.

#8
Hvis dine positioner angives som top1 bund1 top2 bund2 top3 ...

Kan du antage amplituden som differensen mellem top1 og bund1 til tiden midt mellem top1 og bund1

Dernæst
amplitude = (top2-bund1)/2 tid midt mellem bund1 og top2
amplitude = (top2-bund2)/2 tid midt mellem top2 og bund2
amplitude = (top3-bund2)/2 tid midt mellem bund2 og top3

o.s.v


Svar #10
10. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Okay mange tak for hjælpen. Jeg er ikke helt med på hvad du mener med det hvilestilling, for i mine øjne er hvilestillingen en konstant i mit tilfælde der altid er nul, og som den kun har i starten og til allersidst når den hænger helt stille igen?
Så hvis ikke der går et lys op for mig gør jeg det nok bare på den anden måde.

Tusinde tak for din tid.

Skriv et svar til: SRP: Svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.