Andre fag

Teori bekræftet?

21. april 2008 af Milo00 (Slettet)
Hvornår er en naturvidenskablig teori bekræftet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2008 af o1-studie (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=461378
Måske kan tråden hjælpe dig lidt :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Interessant videnskabsteoretisk problemstilling :)

En naturvidenskabelig teori er aldrig bekræftet, den er sandsynliggjort.

Min kloge fysiklærer i gymnasiet sagde engang: "Videnskaben fortæller ikke sandheden. Pause! Den fortæller den til enhver tid bedste tilnærmelse til sandheden, vi kender!"

I matematik opererer man med beviser.

I naturvidenskab opererer man først med hypoteser, der - når de er tilstrækkeligt sandsynliggjort - ophøjes til teorier. Teorierne består og benyttes, så længe de er nyttige - og så længe de ikke er modbevist.

Den østrigsk-britiske videnskabsteoretiker, Karl Popper, gjorde opmærksom på, at kravet til en videnskabsmand ikke er, at han skal kunne redegøre for, hvad der skal til for at verificere (bekræfte) hans teori, men hvad der skal til for at falsificere den. Altså: Hvad skal der til, for at vi vil forkaste en teori? Læs evt om Popper i Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper eller i Leksikon for det 21. århundrede http://www.leksikon.org/art.php?n=2054. Du kan også prøve at søge på Videnskabsteori ("Science studies" eller "Pilosophy of science") i disse leksika :)

I 2006 medvirkede Al Gore, den tidligere amerikanske præsidentkandidat, der tabte præsidentvalget til George W. Bush junior, i dokumentarfilmen "An Inconvenient Truth" (da. "En ubekvem sandhed") om den globale opvarmning.

I denne film siger Al Gore noget i retning af: "Det værste er ikke det, vi ikke ved. Det værste er det, vi med stor sikkerhed TROR, vi ved - og som så viser sig at være forkert"

Så alle naturvidenskabsmænd er sig pinligt bevidst, at enhver naturvidenskabelige teori, er den for tiden bedste tilnærmelse til sandheden, vi kender. Men at den til enhver tid kan blive overlejret af en endnu bedre teori.

Meget af det, vi ved, er jo i hovedsagen rigtigt, men det bliver fortsat nuanceret og forbedret. For eksempel er Newtons love blevet overlejret og nuanceret af Einsteins Relativitetsteorier. Vi ved godt, at Newtons love er unøjagtige, men de er i mange tilfælde rigeligt nøjagtige til det, vi skal bruge dem til, og derfor benytter vi dem stadig i de målestokke, hvor vi ved, de giver gode og brugbare resultater. Hvor de er nyttige :)

Andre gange kommer der store gennembrud, der totalt omvælter vor måde at se tingene på.

Tag for eksempel botanikken. I mange år var man temmelig sikker på, hvordan den var bygget op, og hvilke planter, der var i familie med hinanden. Efterhånden sker der en fantastisk udvikling i mikroskoper og andet laboratorie-udstyr, og i 1953 beskriver James D. Watson og Francis Crick - bla på baggrund af Rosalind Franklins undersøgelser - DNA'ets dobbeltspiral. Siden får vi adgang til de lynhurtige computere. Disse to ting i forening har givet os mulighed for at afdække, beregne og beskrive forskellige levende organismers genomer, hvilket har betydet, at vi har fået en helt ny viden om planter og deres indbyrdes familierelationer. I en grad, så botanikken helt må skrives om.

Meget interessant emne - og meget godt spørgsmål. Det vigtige er at kunne undre sig over væsentlige ting :)

Skriv et svar til: Teori bekræftet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.