Kemi

Bestemmelse af sukkerindhold i læskedrik, slik m.m

07. juni 2008 af Gache
Vi har lavet forsøget "Bestemmelse af sukkerindhold..", hvor jeg har titreret med KMnO4.

Følgende reaktioner finder sted - som jeg så har afstemt:

C12H22O11 + H2O --> C6H12O6 (glucose) + C6H12O6 (fructose)

5OH- + RCHO + 2Cu2+ --> RCOO- + Cu2O + 3H2O

2H+ + Cu2O + 2Fe3+ --> 2Cu2+ + 2Fe2+ + H2O

8H+ + 5Fe2+ + MnO4- --> 5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O

Nu skal jeg så ud fra koefficienterne på de fire reaktionsskemaer bestemme forholdet mellem stofmængden af permanganat og stofmængden af sukker - hvordan i alverden gør jeg det?

Derefter skal jeg ud fra stofmængden af den tilsatte permanganat bestemme stofmængden af sukker, og det er vel ikke så svært, når først jeg har bestemt forholdet?

Jeg håber, der er nogle kloge hoveder derude, som kan hjælpe mig:)



Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2008 af Da-ted

Permanganat er navnet for denne ion: MnO4-.

Det du skal se på er hvad der sker med din glucose (som der er ligeså meget af som der er fructose. Fructose kan dog ikke oxideres da det er en keton) Du ser at der i reaktionsskema 1 kommer 1 glucose fra hvert sukkermolekyle. Dette glucose bliver oxideret og forholdet mellem RCHO og Cu2O er 1:1. Cu2O reagerer med 2Fe3 der reduceres til 2Fe2. Forholdet mellem Cu2O og Fe2 er dermed 1:2 hvormed forholdet (foreløbig) er 1:2 mellem sukker og Fe2. Fe2 reagerer derefter med permanganationen i forholdet 5:1 hvormed det samlede forhold mellem sukker og permanganat (hvis min hjerne ikke er blevet for svedt af solen) bliver 1:10

Svar #2
07. juni 2008 af Gache

Tak skal du have! Selv om det går over min forstand, hvorfor det blev til et forhold på 1:10 :S

Det må så betyde, at jeg skal dividere min stofmængde af kaliumpermanganat med 10 for at få stofmængden af sukker?

Skriv et svar til: Bestemmelse af sukkerindhold i læskedrik, slik m.m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.