Latin

verber

10. september 2008 af Chenour (Slettet)

Hey .. I lang tid har jeg kigget på verber , nexus og alt med grammatik og gøre, men jeg er stadig lost når vi får opgaver om det.. Har virkelig brug for hjælp her.


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. september 2008 af Da-ted (Slettet)

Kan du være lidt mere specifik? Hvad er det du ikke forstår?


Svar #2
10. september 2008 af Chenour (Slettet)

foreksempel i en sætning som ''Jens drillede altid de små, da han tidliger gik på folkeskolen''

- hvor skal verballed, subjekt, direkte objekt og alle de andre  symboler være ved den sætning .. så forklarer mig præcis hvad subjektsprædikat , adverbialled og objektsprædikat er .


Brugbart svar (2)

Svar #3
10. september 2008 af Da-ted (Slettet)

Det første du gør er at sætte "Jeg" foran alle ord i sætningen

Jeg Jens - lyder dumt

Jeg drillede - lyder fornuftigt

Jeg altid -dumt

Jeg de - dumt

Jeg små - dumt

Jeg da - dumt

Jeg han - dumt

Jeg tidligere - dumt

Jeg gik - lyder fornuftigt

jeg på - dumt

jeg folkeskolen - dumt... De steder hvor det lyder fornuftigt har du fat i et verballed.. Altså noget du kan gøre/sætte JEG foran så det lyder fornuftigt. Du smider  O nedenunder de ord

Subjektet er det ord der udfører handlingen. Her skal du først ifnde ud af hvem der driller de små. Det er jens. Han får et X (subjekt)

HVEM drillede jens? Det er det direkte objekt eller akkusativ objekt. Det er de små han driller. De får en trekant under sig som er symbol på direkte objekt.

De andre ord er lidt sværere at have med at gøre.

Altid er det vi kalder for et adverbium eller et biord. Det er ord der beskriver sted (derhenne), tid (bagefter), årsag (derfor)...

Da er det man kalder en konjuktion eller et konjunktionale.. kan yderligere opdeles i para- og hypotaktisk men lidt ligegyldigt  isammenhængen. Markeres med en pil der vender til siden eller nedad (men lidt ligegyldigt)

på: præposition... Du kan lege du har en kasse. Alt det du kan sætte på, ved siden af, under, over osv i forhold til kassen er præpositioner.. Altså PÅ kassen

Subjektsprædikat er så at sige et direkte opjekt, men hvis verbet er det vi kalder kopulativt (er/var/bliver) skal vi sætte subjektsprædikat i stedet for. dette markeres med en bolle med et kryds indeni. Deter det  led der navngiver eller beskriver subjektet.

Adverbialled er ord der fungerer som adverbier

Objektsprædikat er ligesom subjektsprædikat. Det beskriver blot objektet i stedet. Markeres med en trekant med kryds igennem.. Noget der er uklart og du skriger op.. Men tror du får mest ud af at læse det i en bog, eller snakke med lærer.. svært at forklare


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. september 2008 af Da-ted (Slettet)

er ikke selv mester i disciplinen så ikke alt jeg kan svare på men kan da forsøge


Skriv et svar til: verber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.