Kemi

ligevægt..

16. oktober 2008 af YodawgYowwwwwww

ja.. er så færdig med min rapport, men hun har lavet 2 "bonusspørgsmål", og altså spørsgmål vi ikke behøves at besvare pga. vi ikke har haft om det.

Jeg har følgende reaktion Fe(III) + SCN(-I) <--> FeSCN (II)..

1) Så er spørgsmålet, hvad sker der ved en fortynding (forøgelse af volumen) ved ligevægten.

2) Ved tilsætning til reagensglasses med ligevægtsopløsningen blev der anvendt faste stoffer eller en enkelt dråbe af en opløsning. Hvorfor tilsatte viikke bare nogle ml af fortyndede opløsninger af stofferne.

altså.. de her 2 spørgsmål er jo "KILLERSPØRGSMÅL". Tror ik engang nogen i klassen ka find ud af dem, ka jeg sådan set heller ik selv, står intet i mine bøger om det, men kunne være dejligt hvis jeg ku få lidt hjælp.. Det ku være godt hvis der i hvertfald i 1'eren blev argumenteret ud fra ligevægtesbrøken/reaktionsbrøken så jeg kan se tankegangen og lærer det..

mvh. Line  : ))


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2008 af Da-ted (Slettet)

1)

Du skriver Y op:

[FeSCN2+]/([Fe3+][SCN-])

Forestil dig så at du fordobler volumen, dvs. halverer koncentrationen så du ganger alle enheder med 1/2

Prøv at gør det og se om du selv kan se hvad der sker

2)

Når man skal undersøge hvad et indgreb betyder for en reaktion er det vigtigt at der kun sker ét indgreb af gangen. Ser man fx på om antallet af dræbte i trafikken falder efter en sikkerhedssele-kampagne nytter det ikke at man ser på hvordan drabtallene har ændret sig i en del af landet hvor der samtidig har været massive anti-spritbilistkampagner. Man ved så ikke hvilken kampagne der har virket. Det er samme princip i kemien, som du sikkert også ved. Se på det resultat du tænker dig frem til i 1'eren og overvej, hvad det ville betyde hvis du tilsatte eksempelvis 20ml af en fortyndet opløsning i stedet for noget fast stof (Der ikke optager noget volumen i blandingen)

Skriv igen hvis du ikke forstår hvad jeg mener


Skriv et svar til: ligevægt..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.