Fysik

en harmonisk bevægelse

02. december 2008 af vakuum (Slettet)

hej alle (:

jeg har en opgave for hvor jeg skal se på ligninger der beskriver en harmonisk bevægelse, men jeg ved ikke helt hvad jeg skal ligge efter? nogle ideer? (:

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af mathon

x(t) = Asin(ωt+β)

hvor
x(t) er udslaget til tiden t
A er amplituden
ω er vinkelhastigheden (2π/T)
β er begyndelsesfasen


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#1

Ja det er en god funktion, men skal vi ikke sætte turbo på mathon, som du plejer at sige til mig og udvide begrebet lidt og relatere det til Newtons 2. lov (masse * acceleration = kraften), der jo kan skrives som en differentialligning. De er så vigtige, fordi meget i naturen består af svingninger på den ene eller den anden måde fra man sidder på sin gynge som lille til man sidder i sin gyngestol som pensionist.

Så Newtons lov ser således ud (når vi kalder den resulterende kraft for k*y (y er jo bare en generel benævnlse for 2. aksen), så vi får m*y'' = -k*y, hvor k er en positiv konstant. Denne differentilligning har den fuldstændige løsning ( og det er et længere bevis):

y(t) = A*cos(ω0*t) + B*sin(ω0*t), hvor ω0 = (√k/m) kvadratrodstegnet over begge konstanter, hele brøken)

Den kan godt skrives på en mere kompakt måde, men det er ikke nødvendigt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2008 af mathon

...jeg har lagt op til "den kompakte måde", som er den fysisk set lettest håndterbare...

x(t) = Acos(ωt+φo)

med
v(t) = -ωAsin(ωt+φo)
a(t) = -ω2Acos(ωt+φo)

hvoraf
xo = Acos(φo) ⇔ cos(φo) = xo/A
vo = -ωAsin(φo) ⇔ sin(φo) = -vo/(ωA)

som giver
cos2o) + sin2o)  = 1 = xo2/A2  +  vo2/(ω2A2)

samt

A2 = xo2 + (vo/ω)2 ⇔ A = (xo2 + (vo/ω)2)0,5
og
tan(φo) = -vo/(ωxo)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Ja ok, så er det vist på plads


Skriv et svar til: en harmonisk bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.