Matematik

Opstilling af differentialligning

02. december 2008 af kokod (Slettet)

Har fået stillet følgende opgave:

Når et varmt metalstykke anbringes i kolde omgivelser, afkøles det. I det følgende antages det, at omgivelsernes temperatur er konstant. Metalstykkets temperatur y, målt i celcius grader, er en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under passende forudsætninger sker afkølingen på en sådan måde, at den hastighed, hvormed metalstykkets temperatur aftager, er proportional med forskellen mellem metalstykkets temperatur og omgivelsernes temperatur yo. Proportionalitetsfaktoren k afhænger af metalstykkets art.

a) Opskriv en differentialligning, der beskriver, hvorledes metalstykkets temperatur ændrer sig under afkølingen. 

b) Efter 4 minutter er temperaturen 150 grader. Efter yderligere 4 min. er metallets temperatur 127 grader. Hvor varmt var metallet oprindeligt?

Er der nogen der har nogle ideer til hvordan opgaven skal gribes an? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

a) dy/dt = -k*(y(0) - y0), k>0

b) find først dengenerelle differentialligning, så kan du sætte initial conditions ind.


Svar #2
02. december 2008 af kokod (Slettet)

Tak for svaret.

Jeg er dog stadig ikke sikker på hvad du mener. Hvad skal jeg gøre med den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2015 af benee95 (Slettet)

forstår ik opage B


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

I b) benytter man de specifikke oplysninger til at fastlægge konstanterne i den generelle løsning. De specifikke oplysninger er

        y(4) = 150   og    y(8) = 127 .

Bemærk, at differentialligningen i #1 er forkert. Det skal være

        dy/dt = -k·(y - yo)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2015 af charlotte2909 (Slettet)

Men der er jo to ubekendte??
150=20+ce^-4k .... ? Både c og k er ubekendt ..

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Og der er to ligninger til at fastsætte disse to ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2015 af charlotte2909 (Slettet)

Men det forstår jeg ikke, hvordan ? Kan du måske uddybe det ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser differentialligningen

        dy/dt = -k·(y - yo)

der har den fuldstændige løsning

        y = y0 + c·e-kt .

De to oplysninger y(4) = 150   og    y(8) = 127  giver så

        y0 + c·e-4k = 150

        y0 + c·e-8k = 127

Kender man også y0 , kan man bestemme c og e-4k og dermed y(0) = y0 + c .


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. januar 2015 af charlotte2909 (Slettet)

Men hvis man ikke kender y0?

Skriv et svar til: Opstilling af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.