Dansk

NOVELLE

04. december 2008 af M1ll3 (Slettet)

Hejsa.

Jeg skal til at skrive en novelle.

JEG KAN IKKE HUSKE, må man skrive som "jeg-person" i en novelle. ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2008 af halojsa (Slettet)

Det må man gerne, men hvis det er et referat, er det forbudt


Svar #2
04. december 2008 af M1ll3 (Slettet)

tusinde tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2008 af khushal (Slettet)

hej jeg skal til eksame altså dansk skriftlig har i nogle gode råd


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. december 2008 af xSally (Slettet)

Hvis du vil skrive en novelle?

Ja, her er nogle stykker:

Tænk lidt over, hvad du vil skrive, inden du starter. Få styr på handlingens hovedtræk. Lav evt. en grov "skitse" eller køreplan for historiens forløb. Detaljer og finesser kan du fylde på i selve skriveprocessen og yderligere i redigeringen.

Find nogle gode metaforer, som du evt. kan vende tilbage til forskellige steder i din novelle og måske ændre lidt på, så de får en anden betydning. På den måde leger du med sproget.

Tag dig god tid til at læse korrektur. Print en kladde ud; det er lettere at opdage fejl, når man læser på et papir frem for på en skærm.

Krydr med billedsprog, symbolik, metaforer, tillægsord, beskrivelser. Dansklærere elsker den slags, og det kan trække selv noveller med de mest rædselsfulde handlingsforløb op. Dette punkt gælder også for andre slags afleveringer i dansk.

Sørg for at der er en god sammenhæng i din historie, så du ikke modsiger dig selv.

3 sider er et godt minimum at have. Du kan IKKE skrive en god novelle på 1 side! Hvis du går efter 10-12, ryger du nok op på 5 sider+, men det er meget forskelligt, alt efter fortællestil, formulering, plot osv.

Husk på at noveller er svære at vurdere objektivt, så med mindre du er sikker på, at du kan skrive en god, meningsfuld, smuk novelle, så lad være.


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg kan sende dig en af mine, hvis du vil, jeg har også lagt en herind, den hedder Minnas Jul (den kan du da læse). Jeg er selv forfatter og har skrevet mange noveller, så hvis der er noget, så skriv bare. Et godt råd: Føl handlingen, vær selv med. Man skriver ikke en novelle, man oplever den, mens man skriver. Og lad endelig være med at lave korrektur, mens du skriver, så kommer du væk fra temaet og glider selv bort fra historien.
 


Skriv et svar til: NOVELLE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.